Confidenţialitate

Record pentru Turcia la exporturile de legume și fructe | AUDIO

Turcia anunță un record la exporturile de fructe și legume. S-a ajuns la cea mai mare cifră de export din istorie în primele 8 luni ale anului – anunță Asociațiile exportatorilor de Fructe și Legume Proaspete de la Marea Egee. Datele sunt prezentate de cotidianul turc Haberler. Asociațiile de exportatori spun că au vândut spre România în perioada ianuarie-august cu 46% mai multe fructe și legume față de același interval din 2022.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Roșiile, mandarinele și cireșele, în top 3 exporturi de legume-fructe din Turcia

Roșia este „vedeta” exporturilor de legume-fructe din Turcia – cu un total de 351 de milioane de dolari, cu 34% mai mult față de anul trecut.

Pe locul 2, exporturile de mandarine, cu vânzări de 169 de milioane de dolari în perioada ianuarie – august 2022, s-au majorat cu 36% anul acesta, până la 229 de milioane de dolari.

Locul 3 marchează un succes pentru exporturile de cireșe, spun asociațiile de profil: exportatorii de cireșe au adus 214 milioane de dolari în Turcia, o creștere de 60% a exporturilor în perioada ianuarie – august 2023.

În timp ce exporturile de ardei au crescut cu 47%, până la 175 de milioane de dolari, cele de lămâi au ajuns la 164 de milioane de dolari.

România se numără printre țările în care ajung cele mai mari cantități de legume și fructe din Turcia

Dacă anul trecut, între ianuarie și august, cumpăram fructe și legume proaspete în valoare de 136 de milioane de dolari, acum importurile din Turcia au crescut cu 46% în aceeași perioadă din 2023, până la 196 de milioane de dolari.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Piața de pește din România: În țară sunt 700 de licențe de acvacultură, dar doar sub 50 de amenajări produc pește. „Nu avem o lege a pisciculturii în România” | VIDEO