Confidenţialitate

Record absolut în România: șapte pui de barză într-un cuib – AUDIO

Record absolut în România, în acest an: șapte pui de barză albă au fost găsiți într-un singur cuib din județul Suceava. Este o raritate, ne spun ornitologii.

Cel care a descoperit cuibul cu șapte pui de barză este biologul Lucian Fasolă Mătăsaru, care anul trecut a numarat 400 de cuiburi in Moldova. Vă spuneam, în primăvară, în emisiunea noastră, despre aplicaţia „Uite, Barza!”, prin care specialiștii lansau o invitaţie la numărat berzele din țară şi cuiburile lor.

Societatea Ornitologică a încheiat numărătoarea berzelor albe din România,  cu un total de 3.200 de cuiburi si aproape 6.600 de berze. În topul pe județe, conduce Suceava, urmat de Harghita și Călărași.

Ca o curiozitate, vă mai spunem și că, în timpul migratiei, berzele pot dormi în zbor fără să cadă, timp de zece minute. Barza obosită se mută în centrul stolului, închide ochii și adoarme. Pentru direcție și înălțime sunt ajutate de auz.   Berzele evită să zboare peste mare, preferând să rămână cât mai mult timp posibil deasupra uscatului.

Laura Dori a stat de vorbă cu experții de la Societatea Ornitologică:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.