Confidenţialitate

Recensământul berzelor albe se poate face cu ajutorul unei aplicații mobile

Societatea Ornitologică Română a lansat o aplicaţie unică în Europa – Uite barza – cu ajutorul căreia se va realiza recensământul berzelor albe din ţară.

Proiectul pilot de numărare a berzelor albe se va desfăşura în perioada Iulie – August 2017 şi îşi propune să pună bazele unui recensământ periodic, pentru o evaluare corectă a populaţiei de berze albe din România.

Aplicaţia este disponibilă tuturor utilizatorilor de telefoane mobile smartphone care vor să se implice în protejarea acestei specii de păsări.

“Barza albă este o specie protejată, iar primul pas pentru a o ajută este identificarea numărului exact de perechi care au cuiburi şi a puilor lor. Prin parteneriatul cu Enel, SOR va colecta date riguroase privind cuibăritul berzei albe în România, prin implicarea specialiştilor Enel de pe teren, dar şi a publicului larg care va folosi aplicaţia mobilă. Proiectul are că scop identificarea zonelor cu potenţial ridicat de pericol prin electrocutare pentru berze, astfel încât companiile de distribuţie din cadrul Enel să poată lua măsuri pentru protejarea păsărilor, dar şi a reţelelor electrice, precum montarea de suporturi pentru cuiburi sau izolatoare de linii electrice. De asemenea, aceste măsuri vizează şi confortul consumatorilor, prin reducerea avariilor şi a intervenţiilor în reţea cauzate de prezenţa păsărilor. Pe lângă participarea activă la recensământul berzelor, angajaţii E-Distribuţie vor face şi o analiză a situaţiei stâlpilor de joasă tensiune din mai multe localităţi din judeţele Tulcea, Constanţa, Ialomiţa, Călăraşi şi Giurgiu”, se arată în comunicatul SOR.

Mai mult, cu ajutorul aplicaţiei sunt semnalate cuiburile care pot deveni o problema pentru reţelele de electricitate, cuiburile în pericol să ardă etc.

“Barza albă foloseşte că suport pentru cuib stâlpii reţelelor de electricitate şi acoperişurile caselor, electrocutarea fiind una dintre ameninţările ce afectează această specie în zonele în care au cuiburi. Populaţia estimată de berze albe este cuprinsă între 180.000 – 220.000 perechi în Europa, în timp ce în România, numărul lor a fost estimat la 4.000 -5.000 de perechi”, se arată în comunicatul de presă emis de SOR.
SOR împreună cu companiile de distribuţie din cadrul Enel vor putea lua măsuri de înlocuire a cuiburilor existente cu potenţial de pericol, astfel încât să poată fi prevenite avarii de reţea sau electrocutarea berzelor.

Din 2010 şi până în prezent, companiile de distribuţie ale Enel în România, au instalat pe stâlpii de electricitate 654 de suporturi pentru cuiburile de barza şi peste 3800 de teci electroizolante, pentru protejarea păsărilor şi reducerea întreruperilor cauzate de acestea.