Confidenţialitate

Recensământ 2021: Biserica Ortodoxă a pierdut 2 milioane de credincioși

În ultimii 10 ani, de la anteriorul recensamant, Biserica Ortodoxă a pierdut peste 2 milioane de credincioși – arată datele parțiale publicate de Institutul Național de Statistica.

La recensământul 2021 realizat în 2022, doar 86% dintre cei care au raspuns chestionarelor și-au declarat confesiunea. Iar dintre ei, 85% au afirmat ca sunt ortodocși. În cifre absolute, numărul credincioșilor ortodocși din România a scăzut de la 16,3 milioane la 13,9, în condițiile în care și totalul populației s-a împuținat cu mai mult de un milion.

4,5% din populație s-a declarat romano-catolică, în scădere ușoară la fel ca reformații, care reprezinta 3,2% din cei care au ales să-și declare religia.

Crește însă procentajul penticostalilor: acum 2,5%, fata de 1,9% – în urmă cu un deceniu. Credincioșii greco-catolici numără 0,7% din populație, baptistii – 0,6%, iar musulmanii: 0,4%, la egalitate cu credincioșii adventiști de ziua a șaptea.

La recensământul realizat în 2022, aproape 1% dintre locuitorii Romaniei s-au declarat „fără religie”, atei sau agnostici. Numărul lor este însă aproape dublu față de acum 10 ani: peste 57 de mii, majoritatea fiind bărbați.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Bihor: Primarul unei comune ar fi falsificat rezultatele recensământului și ar fi trecut pe hârtie case care nu există în realitate