Confidenţialitate

Bihor: Primarul unei comune ar fi falsificat rezultatele recensământului și ar fi trecut pe hârtie case care nu există în realitate

 Scandalul „Lungașu City”: așa a fost botezată de presa locală comuna Lungașu de Jos, județul Bihor, după ce primarul localității ar fi „umflat” rezultatele recensământului, potrivit datelor publicate de ziarul online e-bihoreanul.

Au fost raportați mai mulți locuitori față de anul trecut și case care nu ar exista decât pe hârtie, au scris jurnaliștii de la ebihoreanul.ro.

Primarul din Lungașu de Jos, Sorban Levente, a transmis populației să nu deschidă ușa angajaților de la statistică veniți în localitate pentru a verifica datele raportate la recensământ, notează presa locală.

Într-un mesaj publicat pe Facebook pe 9 august, primarul le-a spus oamenilor că „forțe oculte” ar vrea să declare un număr scăzut al populației pentru ca, astfel, primăria să fie desființată iar comuna să fie alipită comunei vecine, Tileagd.

Din această cauză, un localnic l-a reclamat la Institutul Național de Statistică, anunță presa locală.

Ce s-a descoperit în urma verificării datelor anunțate la recensământ: pe hârtie au apărut mai multe gospodării decât cele existente în realitate. Spre exemplu, un sătean a spus că lângă casa părinților au apărut alte două case pe hârtie, cu același număr, dar urmat de literele A și B.

Alți martori spun că un bloc părăsit cu 8 apartamente era trecut în hârtii cu 20 de apartamente.

Primarul Sorban Levente a transmis o replică ziarului online e-bihoreanul în care acuză că aceste probleme nu ar exista și că ar fi vorba de invenții și că nu i s-ar fi cerut punctul de vedere.

Jurnaliștii notează că l-au sunat dar că a refuzat discuția cu un reporter.

Citește și: Datele provizorii ale recensământului: Orașul Botoșani a rămas fără peste 25.000 locuitori. Primarul: „Sunt blocuri cu câteva becuri aprinse” | AUDIO

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea