Reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă ar putea să nu mai fie construite cu parteneri chinezi

Compania Nuclearelectrica ar putea înceta negocierile cu chinezii de la de la China General Nuclear Power Corporation în vederea construirii reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă.

Ministerul Energiei a făcut o solicitare în acest sens, în condiţiile în care, recent, ministrul Virgil Popescu spunea că o investiţie strategică ar trebui făcută cu un partener strategic.

Nuclearelectrica ar urma să organizarea o nouă procedură de selectare a investitorilor, dar numai după finalizarea negocierilor cu compania chineză pentru încetarea efectelor juridice ale memorandumului semnat în 2015.

Potrivit memorandumului, cele două părţi ar fi urmat să înființeze o companie de proiect, pentru construirea reqactoarelor 3 şi 4 de la Centrala Nucelară de la Cernavodă.

În această companie, chinezii var fi urmat să deţină cel putin 51% .

Renunţarea la negocierile cu compania chineză era previzibilă, în condiţiile în care, încă de anul trecut, atât premierul Ludovic Orban, cât şi ministrul Economiei, au făcut declaraţii care sugerau acest lucru.

În ianuarie, Virgil Popescu, ministrul Economiei spunea că a asemenea investiţie strategică ar trebui făcută cu parteneri strategici.

În august, anul trecut, președinții Klaus Iohannis și Donald Trump au semnat o Declarație comună. Unul dintre puncte se referea direct la producția de energie nucleară.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS