Reacțiile ascultătorilor Europa FM la decizia lui Moise Guran de a intra în politică – AUDIO

Miercuri, Moise Guran a prezentat ultima pastilă Biziday la Europa FM, în care a anunțat că renunță la jurnalism pentru a intra în politică.

Moise Guran și-a comunicat decizia prima dată ascultătorilor Europa FM, prin intermediul unui mesaj emoționant în care explică și de ce alege acest drum.

”Cele mai grele decizii din cariera unui jurnalist sunt cele în care etica intră în conflict cu deontologia. Etica se referă la binele general al societății, iar deontologia se referă la regulile meseriei. Teoretic, regulile meseriei de jurnalist nu pot intra în conflict cu interesul general al societății, tocmai pentru că ele, regulile respective, sunt gândite pentru a sluji societatea. Și totuși, în practică, lucrurile sunt întotdeauna mai complicate”, și-a început Moise Guran mesajul către ascultătorii Europa FM.

Cum era de așteptat, în emisiunea Drum cu Prioritate, unde a fost difuzată pastila Biziday, ascultătorii Europa FM au reacționat imediat prin intermediul mesajelor în direct sau transmise pe numărul de WhatsApp 0728111222.

”Nu-mi vine să cred! O să-i duc dorul lui Moise. Cu tot respectul pentru decizia lui, îi urez succes! Va fi un politician în care voi avea încredere. Primul. Baftă, Moise Guran”, scrie Lavinia din Râmnicu Vâlcea.

”Am pierdut un jurnalism BUN, dar sigur am câștigat primul politician în care voi avea încredere deplină”, transmite un alt ascultător Europa FM.

”Succes și pastrați-vă verticalitatea ce ați demonstrat-o pe parcursul anilor! Ați fost jurnalistul meu preferat, sper să pot spune că sunteți politicianul meu preferat!”, a scris Elena.

Ruxandra transmite că ”Fără ca oamenii de bună credință din această țară să-și asume un rol politic, nu se pot schimba lucrurile la un nivel care să conteze”.

”Felicitări în noua carieră! Sper să rămână fidel principiilor sale și să aducă ceva constructiv pentru România!”, transmite Cristian din Oradea.

Doamne ajută, mă bucur că ați ales să vă implicați activ!”, spune Ligia .

Ultima emisiune pe care Moise Guran o va realiza la Europa FM este o întâlnire cu ascultătorii, în direct pe frecvențele radio și video pe www.europafm.ro, în cadrul România în Direct, joi, de la ora 13:15.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

”Nu știam și nici acum nu știu dacă a contat sau cât a contat că, din 2013, dar mai ales în 2017 și 2018, am ieșit în stradă și că am chemat și pe alții să facă la fel. Nici nu mai contează cu adevărat acum, important este doar rezultatul – chiar dacă fiecare dintre noi, cei ieșiți în stradă în acești ani am avut un rol micuț, micuț, pe ansamblu, noi ca societate, sute de mii sau poate chiar milioane de oameni, am devenit conștienți de valorile comune pe care le avem, de scopul și de agenda pe care o dorim pentru țara noastră.

V-am spus atunci că aceasta este o trezire într-o formă superioară a conștiinței noastre naționale și cred și acum că asta a salvat cu adevărat națiunea noastră de la un derapaj spre dictatură.

Ei bine, când am chemat lumea în stradă am știut că încalc deontologia meseriei de jurnalist dar am ales fără să clipesc această cale, considerând că momentele erau critice pentru societate. Alți jurnaliști au ales să nu facă asta și le-am respectat decizia, chiar dacă m-au usturat mațele când jurnalistul pe care îl respect cel mai mult mi-a spus în direct la televizor că dacă chem lumea în stradă nu mai sunt jurnalist ci propagandist. N-am putut să-l contrazic.

Tot într-un conflict între etică și deontologie am fost și atunci când președintele Iohannis a refuzat dezbaterile în campania electoral, dar a invitat câțiva jurnaliști, printre care și eu, la o pseudo-dezbatere în care, de facto, noi am fost cu spatele la zid.

Am acceptat nu pentru că președintele făceau vreun serviciu democrației, ci pentru că riscurile pentru aceasta erau mult mai mari în cazul întăririi partidului care a făcut atât de mult rău țării noastre, în ultimul deceniu, nu numai în ultimii patru ani.

Să nu credeți că astfel de situații sunt rare în meseria noastră. Eu sunt în această breaslă de 26 de ani și cei care m-ați urmărit sunt sigur că v-ați dat seama cât de mult îmi place și câte satisfacții mi-a adus. Pentru că iubesc această meserie, eu n-am râs niciodată de regulile și de rigorile ei, așa că mi-am pus și eu, așa cum și mulți dintre dumneavoastră mi-ați pus problema de a face pasul spre politică.

Dar prima dată când am luat serios în calcul această decizie a fost după sperietura pe care am tras-o cu toții pe 10 august 2018. Mi-am pus atunci problema dacă nu cumba nu mai e suficient ce fac pentru societate ca jurnalist.

Să fim sinceri cu noi înșine, în acești ani răul s-a produs, democrația a fost salvată, dar instituțiile publice sunt praf, economia stă pe un butoi de pulbere, iar noi toți vom avea mult de reparat la țara noastră, pentru a putea spune că acea revoluție din mințile și din sufletele celor care am fost în stradă chiar a reușit, chiar a dus lla reformarea României.

Așa că, da intru în politică. Las totul în urmă, definitiv, căci nu există cale de întoarcere la meseria pe care am făcut-o până acum, pentru a merge acolo unde se iau decizii. Am comentat de pe margine suficient, am dezbătut idei, le-am susținut și am insistat pe ele până la obsesie uneori, am insistat să mă contraziceți și să gândiți critic, cu propria minte, ceea ce vă spun eu sau alții ca mine, acum cred că este nevoie și de mine și de tine acolo unde ideile devin realitate.

Vă mulțumesc pentru tot ceea ce mi-ați oferit în acești 26 de ani, vă mulțumesc dumneavoastră ascultătorilor, dar și minunatei echipe a Europa FM, vă asigur că locul meu va fi luat, cum e și firesc, de un alt jurnalist, care îmi va critica în mod obiectiv și leal deciziile și acțiunile pe care le voi întreprinde ca politician. Pentru că aici este Europa FM.

În final, vă rog să vă amintiți vorba pe care v-am spus-o acum trei ani, într-o dimineață de iarnă în care Liviu Dragnea venea la putere – Soarele răsare la fel și mâine, dar ce fel de zi va fi mâine depinde doar de noi”.

Aceasta a fost ultima ediție Biziday realizată de jurnalistul Moise Guran la Europa FM.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS