Confidenţialitate

Reacții după scandalul din Statele Unite în care este implicat grupul Volkswagen, acuzat că a trișat la testele privind emisiile de noxe

Scandalul din Statele Unite în care este implicat grupul Volkswagen ar putea să se extindă: ministrul de Finanțe din Franța cere o anchetă pe acest subiect și în Europa.

Oficialul insistă că lupta împotriva poluării este foarte importantă și în Europa – iar continentul reprezintă o piață importantă pentru constructorul auto german.

Întrebat despre scandalul izbucnit în Statele Unite, ministrul francez de Finanțe a spus că este nevoie de o anchetă în acest caz și la nivel european.

Michel Sapin a susținut, pentru Europe 1, că se impun verificări pentru că e vorba de un domeniu foarte important:

”Eu cred că este necesară o anchetă la nivel european, suntem într-o piață europeană, cu norme europene. Totuși, nu am niciun motiv să cred că producătorii Volkswagen din Franța s-au comportat ca cei americani”a spus oficialul francez.

Ministrul german al Economiei, la rândul său,  a făcut apel la reprezentanţii Volkswagen să clarifice problema emisiilor poluante, pentru că în joc este reputaţia întregii industrii constructoare de maşini din Germania

 „Acesta a fost un incident grav şi ne îngrijorează faptul că justificata reputaţie excelentă a industriei germane de automobile şi în mod special a Volkswagen suferă şi sunt sigur că vă imaginaţi acest lucru. Dar sunt sigur că firma va clarifica repede şi în totalitate toate acuzaţiile de manipulare şi va plăti pentru toate daunele provocate”, a declarat Sigmar Gabriel.

Posibilitatea ca modelele cu motor diesel ale Volkswagen să polueze mai mult decât specificase producătorul german a atras inclusiv o reacţie din partea Casei Albe.

Suntem îngrijoraţi de unele rapoarte pe care le-am văzut despre acţiunile acestei companii în mod special dar, în final, este responsabilitatea Agenţiei de Mediu să analizeze situaţia”, a declarat Josh Earnest, purtător de cuvânt al Casei Albe.

 

De unde a pornit scandalul

 

Între timp, aflăm și cum s-a descoperit că Volkswagen a trișat la testele privind emisiile toxice:  acest lucru a fost descoperit de 2 activiști de mediu care, culmea, doreau să demonstreze cât de eficiente sunt mașinile constructorului german.

 

Amintim, grupul Volkswagen este acuzat în Statele Unite că ar fi instalat pe mașinile diesel unele programe informatice ce permit păcălirea testelor legate de emisiile de noxe.

2 activiști de mediu americani au descoperit acest lucru din greșeală: ei testau mașini Volkswagen și Audi tocmai pentru a arata scepticilor că este posibil ca mașinile diesel să aibă un nivel scăzut al emisiilor.

Și oficialii din Coreea de Sud i-au convocat pe reprezentanţii constructorului auto la o discuţie pe tema acestui scandal.

Dacă acuzațiile se confirmă, Volkswagen riscă penalități de până la 18 miliarde de dolari.