Confidenţialitate

Reacții după moartea lui Mihail Gorbaciov. Putin transmite „profunde condoleanțe”, Biden îl numește „un lider rar”

Liderii din întreaga lume transmit condoleanțe după moartea lui Mihail Gorbaciov, ultimul lider al Uniunii Sovietice. „Un lider rar, un politician unic”, îl numește președintele american Joe Biden, în vreme ce secretarul general al ONU amintește că Mihail Gorbaciov a schimbat cursul istoriei și a avut un rol crucial în încheierea Războiului Rece.

În vreme ce președintele Rusiei, Vladimir Putin, a transmis „profunde condoleanțe’’ prin intermediul purtătorului său de cuvânt, liderii din Occident au avut numai cuvinte de laudă la adresa lui Mihail Gorbaciov, lider al Uniunii Sovietice din 1985 până în 1991.

„Un om de stat unic, care a schimbat cursul istoriei”, îl numește secretarul general al ONU, Antonio Guterres, care a scris că omenirea a pierdut un mare lider mondial, dedicat multilateralismului și un apărător neobsit al păcii.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a amintit că Mihail Gorbaciov „a jucat un rol crucial în încheierea Războiului Rece şi în căderea Cortinei de Fier și a deschis calea către o Europă Liberă”.        

Președintele american Joe Biden a spus despre Mihail Gorbaciov că a fost „un lider rar și un politician unic”, care a adus reforme democratice și mai multă libertate pentru milioane de persoane. Liderul de la Casa Albă a amintit că fostul lider al URSS a colaborat cu președintele american Ronald Reagan pentru reducerea arsenalelor nucleare ale celor două țări.

Președintele Franței, Emmanuel Macron i-a mulțumit lui Mihail Gorbaciov pentru „angajamentul său faţă de pacea în Europa” care a schimbat istoria noastră comună.

Mihail Gorbaciov avea 91 de ani și suferea de o boală gravă, potrivit spitalului din Moscova, unde se afla internat.

Fostul lider al Uniunii Sovietice a primit premiul Nobel pentru Pace în 1990 pentru rolul său în schimbările cruciale în relațiile dintre Est și Vest.

El a introdus o serie de reforme  – glasnost – adică libertate de exprimare și transparență și perestroika, adică restructurare – reforme au dus la sfârșitul Războiului Rece, sfârșitul monopolului politic al partidului Comunist din Rusia, dar și la prăbușirea URSS.

Citește și: Militarii ucraineni vor fi antrenați în state membre ale UE, au decis miniștrii apărării din blocul comunitar