Confidenţialitate

Militarii ucraineni vor fi antrenați în state membre ale UE, au decis miniștrii apărării din blocul comunitar

La reuniunea de la Praga, miniștrii apărării din Uniunea Europeană au ajuns la un acord privind crearea unei misiuni de asistență militară pentru Ucraina. Practic, militarii ucraineni vor fi antrenați în state membre ale Uniunii Europene, a spus șeful diplomației europene, Josep Borrell.

Nu au fost stabilite deocamdată țările unde se vor face antrenamentele, dar anumite state s-au oferit să găzduiască astfel de exerciții.

La finalul reuniunii informale de la Praga, șeful diplomației europene, Josep Borrel a spus că statele Uniunii Europene au convenit să sprijine în continuare Ucraina atât cu echipament militar, cât și în ceea ce privește instruirea militarilor.

„Toate statele membre sunt de acord în mod clar asupra acestui lucru şi în privința începerii demersurilor necesare pentru o misiune de asistenţă militară pentru Ucraina”, a spus Josep Borrel, care a menționat că soldații ucraineni care luptă împotriva invaziei ruse vor fi instruiți în țări din Uniunea Europeană.

Ministrul Apărării din Slovacia, Jaroslav Nad, a spus că țara sa e gata să găzduiască astfel de antrenamente, în vreme ce omologul său olandez a amintit că soldați ucraineni sunt deja instruiți în Olanda și alături de germani, specialiștii olandezi oferă instruire în deminarea terenurilor.

Au fost însă și câțiva miniștri, cum ar fi cei din Luxemburg și Austria care s-au arătat mai reticenți în fața unui astfel de demers.

Dacă ministrul luxemburgez al apărării a spus că nu e sigur că instruirea militarilor ucraineni e cel mai sigur mod de a ajuta, cel din Austria a spus că trebuie clarificat dacă o astfel de misiunea poate fi cu adevărat creată, în condițiile în care misiuni similare au fost desfășurate, dar nu pe teritoriul european, ci în afara UE.

Citește și: A murit Mihail Gorbaciov, ultimul lider al URSS

Foto: Shutterstock