Confidenţialitate

Reacții după decizia CSM de excludere din magistratură a judecătorului Cristi Danileț. USR vrea să sesizeze Comisia Europeană | AUDIO

Reacții după decizia de excludere a judecătorului Cristi Danileț din magistratură. USR vrea să sesizeze Comisia Europeană. Secția de judecători a CSM a decis excluderea judecătorului din sistem din cauza unor videoclipuri postate pe rețele de socializare. Decizia nu este definitivă.

O asociație a procurorilor remarcă un dublu standard și oferă exemple de postări ale unor judecătoare care exprimau clar opinii politice și care nu au fost sancționate în vreun fel.

Secția de judecători a CSM a decis excluderea judecătorului Cristi Danileț din cauza unor videoclipuri postate pe rețele de socializare, dar nu se precizează exact ce clipuri aduc atingere imaginii onoarei profesionale ori prestigiului justiției. În decizie se mai spune că „faptele au fost săvârșite în exercitarea sau în afara exercitării atribuțiilor de serviciu”. Cristi Danileț a spus că va ataca decizia. Se apără și spune că e vorba despre două filmulețe publicate în care taie gardul viu de acasă, în celălalt curăță o piscină. Nu am făcut atunci nicio afirmație în legătură cu justiția și imaginile nu au legătură cu profesia, scrie judecătorul pe Facebook.

Potrivit fostului lider USR Dan Barna, „Ceea ce se întâmplă zilele acestea în justiţie este un atac grav şi un avertisment pe care l-am mai trăit, la adresa magistraţilor independenţi”. USR va sesiza Comisia Europeană.

Fostul ministru al Justiției, Stelian Ion, lucrează deja la textul sesizării, precizând că decizia CSM e o adevărată acţiune de răzbunare şi epurare prin înlăturarea sau reducerea la tăcere a magistraţilor, în contextul în care Cristi Danileț a criticat modificările aduse legilor justiției și a susținut protestele magistraților în perioada 2017-2018.

De aceeași părere este și Asociaţia de procurori Iniţiativa pentru Justiţie, care remarcă faptul că mai multe judecătoare anti-reformiste care își exprimă fățiș opiniile politice pe Facebook nu au fost sancționate în niciun fel.

Iată câteva exemple redate de G4Media

G4Media redă câteva exemple de reacții la excluderea judecătorului Danileț din magistratură.

Judecătoarea Mădălina Afrăsinie de la Tribunalul București a postat pe Facebook o referire directă la președintele României:

„Nu mai batjocoriți justițiabilii, nu mai batjocoriți actul de justiție și nu vă mai spălați pe mâini ca Pilat din Pont! Groapa de gunoi a istoriei încă este adâncă! Și acolo veți sfârși! Ca mulți alți dictatori”.

Sau vicepreședinte interimar al Tribunalului Timiș, Adriana Stoicescu, scria la formarea Guvernului PNL-USR, judecătoarea Stoicescu nota: „Imaginea hienelor împărțindu-și un stârv… O poză cât un milion de cuvinte, în care, cu zâmbete mijite pe sub măștile de bășcalie, fiii securiștilor și torționarilor bunicilor și părinților noștri își împart ce a mai rămas din țară”.

Sursa foto: Inquam Photos / Virgil Simonescu

Citește și: CSM a decis excluderea din magistratură a judecătorului Cristi Danileț pentru două filmulețe publicate pe TikTok în 2020

Autor: Alexa Stănescu

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.