Confidenţialitate

Reacția Administrației Prezidențiale la zvonurile potrivit cărora Ilie Bolojan ar fi declarat că vrea să trimită militari în Ucraina | AUDIO


Reacția Administrației Prezidențiale la zvonurile potrivit cărora Ilie Bolojan ar fi declarat că vrea să trimită militari în Ucraina | AUDIO

Administrația Prezidențială neagă vehement zvonurile apărute în mediul online, potrivit cărora Ilie Bolojan ar fi declarat că are de gând să trimită militari români în Ucraina. Astăzi, vineri, MApN a atras atenția că pe platforma TikTok circulă o nouă dezinformare legată de o așa-zisă decizie recentă a țării noastre de a trimite trupe în țara vecină.

Administrația Prezidențială neagă vehement informațiile care circulă pe TikTok

Administrația Prezidențială reacționează în urma informațiilor false apărute pe TikTok, potrivit cărora Ilie Bolojan ar fi decis să trimită trupe militare în Ucraina. Coordonatorul Cancelariei Președintelui interimar al României și Consilierul Prezidențial pentru Securitate Națională, Cristian Diaconescu, susține că președintele interimar Ilie Bolojan nu a declarat niciodată acest lucru.

„În contextul apariției în spațiul public, în special pe unele rețele sociale, a unor informații complet neadevărate, atribuite în mod eronat unor declarații ale Președintelui interimar al României, Ilie Bolojan, referitoare la o posibilă trimitere de militari români în Ucraina, Coordonatorul Cancelariei Președintelui interimar al României și Consilierul Prezidențial pentru Securitate Națională, Cristian Diaconescu, face următoarele precizări:

În niciun context, oficial sau neoficial, Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, nu a declarat și nici nu a sugerat că țara noastră este dispusă sau intenționează să trimită militari români în Ucraina.

Dimpotrivă, declarațiile sale publice au subliniat în mod constant continuarea sprijinului multidimensional al României pentru Kiev, fără a include perspectiva dislocării de trupe în țara vecină aflată în conflict. Aceasta este în concordanță cu poziția națională stabilită în urma consultărilor cu reprezentanții partidelor politice, în pregătirea participării la Consiliul European din 20 martie 2025, și cu decizia adoptată în cadrul ședinței Consiliului Suprem de Apărare a Țării din 28 martie 2025”, transmite Administrația Prezidențială.

De asemenea, președintele nu poate lua de unul singur decizia de a trimite militari români într-o zonă de război, ci hotărârea trebuie adoptată de CSAT și aprobată de Parlamentul României.

„Conform cadrului legal național, o eventuală decizie privind dislocarea de militari români într-o zonă de conflict trebuie adoptată de Consiliul Suprem de Apărare a Țării și supusă aprobării Parlamentului României. Prin urmare, o astfel de măsură nu poate fi luată unilateral de Președintele României, fără o comunicare publică prealabilă, clară și lipsită de echivoc.

Totodată, Coordonatorul Cancelariei Președintelui interimar al României și Consilierul Prezidențial pentru Securitate Națională, Cristian Diaconescu, îndeamnă cetățenii și reprezentanții mass-media să consulte sursele oficiale și să evite diseminarea sau amplificarea informațiilor neverificate și, implicit, potențial false”, mai transmite Administrația Prezidențială.

Sursa foto: Inquam/Mălina Norocea

Citește și: MApN: „România nu trimite militari în Ucraina”. Încă o informație falsă pe TikTok legată de o decizie a țării noastre de a trimite trupe în țara vecină | AUDIO


Ultimele stiri
Mai multe școli din județul Mureș vor fi închise din cauza creșterii concentrațiilor de sare din Târnava Mică

Un pasager a supraviețuit tragediei din India, în urma prăbușirii unui avion cu peste 200 de pasageri la…

Premiu european pentru patrimoniu, acordat unui Centru cultural din Sibiu

Șase români, reținuți în România și Marea Britanie pentru trafic de persoane, proxenetism și spălare de bani

Victor Ponta ar putea primi despăgubiri de 125.000 de lei, pentru dosarul Turceni-Rovinari, în care a fost achitat…

Fostul primar al unei comune din Gorj, încarcerat în urmă cu câteva zile, va fi eliberat temporar. Cum…

A murit Radu Stroe, fost ministru de Interne. Acesta avea 75 de ani

Noi măsuri luate la Praid după ce în apă a crescut concentrația de sare. Ministrul Mediului: „S-a dispus…

România în Direct. Renunțăm la autostrăzi și spitale ca să nu crească taxele? | VIDEO

Un singur supraviețuitor după accidentul aviatic de lângă Ahmedabad