Confidenţialitate

Reactia PNL dupa ce Tribunalul Bucuresti a respins modificarile aduse Statutului

PNL așteaptă motivarea Tribunalului București, după ce judecătorii au respins astăzi modificările aduse Statutului PNL la congresul din iunie. Decizia nu este definitivă.

Modificările au permis, între altele, alegerea lui Klaus Iohannis în funcția de președinte al partidului, prin derogare, adică fără să aibă vechimea de 2 ani în partid.

Fostul președinte al PNL Crin Antonescu a declarat pentru Europa FM că liberalii încă nu știu care sunt exact modificările respinse.

Deputatul Ludovic Orban crede însă că decizia de astăzi nu vizează modul în care a fost aleasă conducerea Partidului Național Liberal.

Pe de altă parte, Ludovic Orban a spus că indiferent de motivarea Tribunalului București, Klaus Iohannis este candidatul Alianței Creștin Liberale la alegerile prezidențiale:

Primarul orașului Pucioasa, din județul Dâmbovița, liberalul Dănuț Bădău, este cel care a cerut în instanță anularea Congresului PNL din iunie şi a tuturor actelor emise atunci.

În decizia luată de Tribunalul Bucureşti se arată că instanţa ‘ia act de lucrările congresului’, dar ‘respinge capătul de cerere cu privire la modificarea statutului’.

‘Admite în parte cererea formulată de petentul Partidul Naţional Liberal, prin secretar general Marian Petrache. Dispune consemnarea în registrul partidelor politice a documentelor ce atestă desfăşurarea adunărilor generale ale partidului, respectiv procesul-verbal al Congresului Extraordinar din data de 27.06.2014 şi procesul-verbal al Congresului Ordinar din data de 28.06.2014. Admite în parte cererea de intervenţie voluntară principală formulată de intervenientul Dănuţ Bădău. Respinge cererea formulată de petentul Partidului Naţional Liberal de încuviinţare a modificărilor aduse Statutului Partidului Naţional Liberal’, se arată în decizia Tribunalului Bucureşti.

La Congresul din iunie al PNL a fost adoptată noua formă a Statutului partidului, prin care a fost eliminată apartenenţa PNL la ALDE, a crescut numărul membrilor Biroului Politic şi au fost instituite mecanisme de control în cazul miniştrilor şi demnitarilor susţinuţi de partid.

Două dintre aspectele din noul statut se refereau la aderarea la PPE şi la derogarea cu privire la perioada în care un membru trebuie să stea într-un partid pentru a putea să candideze la preşedinţia PNL.

Potrivit Legii partidele politice, în situaţia organizării unor congrese care modifică statutul sau conducerea respectivelor partide, modificările sunt notificate Tribunalului Bucureşti în vederea înregistrării acestora în Registrul Partidelor Politice.