Confidenţialitate

Reacția MApN la bombardamentele rușilor asupra Portului Reni: Nu sunt posibile amenințări directe asupra teritoriului românesc sau asupra apelor teritoriale ale României | VIDEO

Ministerul Apărării Naționale (MApN) transmite că bombardamentele rușilor asupra țintelor civile și asupra unor elemente de infrastructură critică din Ucraina din Portul Reni, Odesa – situat în apropierea frontierei cu România – nu reprezintă posibile amenințări directe asupra teritoriului românesc sau asupra apelor teritoriale ale României. Cu toate acestea, Klaus Iohannis a transmis luni – ca reacție la atac – că „această escaladare prezintă riscuri grave pentru securitatea Mării Negre”.

Ministerul Apărării Naționale a transmis luni un mesaj prin care condamnă atacul rușilor care a avut ca țintă Portul Reni – situat pe malul stâng al Dunării, la doar aproximativ 30 kilometri de Galați. Acesta este și un important nod de transport al Ucrainei.

„Ministerul Apărării Naționale condamnă cu fermitate războiul de agresiune declanșat de Federația Rusă în Ucraina și atacurile nejustificate și ilegale care vizează, împotriva tuturor regulilor internaționale și normelor morale și umanitare, populația civilă și elemente din infrastructura critică a Ucrainei.

În ceea ce privește situația de securitate din apropierea granițelor României, din evaluările structurilor cu responsabilități ale Ministerului Apărării Naționale, nu rezultă, la acest moment, posibilitatea unor amenințări militare directe la adresa teritoriului național sau apelor teritoriale ale României.

Armata României continuă implementarea măsurilor de vigilență întărită în spațiul național terestru, maritim și aerian, și a celor de consolidare a posturii de apărare și descurajare pe flancul estic, stabilite conform planurilor naționale și aliate”, transmite MApN.

„Ministerul Apărării Naționale, împreună cu structurile similare din țările aliate și cu cele din NATO, va continua consolidarea apărării comune pe întregul flanc estic și descurajarea oricăror agresiuni împotriva teritoriului aliat. De asemenea, Armata României rămâne fermă în aplicarea tuturor măsurilor necesare pentru asigurarea siguranței și libertății de navigație în zona de responsabilitate din Marea Neagră”, dă asigurări Ministerul Apărării Naționale.

Sursa foto: Captură foto / Video Amator

Sursa colaj video: Facebook / Roata Florin

Citește și: Portul Reni, Odesa, ținta bombardamentelor rusești. Exploziile au fost văzute din România. Reacția lui Klaus Iohannis | VIDEO