Reacția fiscului după ce a fost amendat de Autoritatea pentru Prelucrarea Datelor pentru ”lista rușinii”

Agenția Națională de Administrare Fiscală susține că a respectat drepturile și libertățile fundamentale ale persoanelor fizice, atunci când a publicat pe internet lista cu 187.230 de contribuabili, persoane fizice care la data de 31 martie 2916 aveau restanțe fiscale mai mari de 1.500 lei.

Potrivit fiscului, ”prin Legea nr. 207/2015 (Codul de procedurã fiscalã), adoptată de Parlamentul României, s-a stabilit în sarcina Agenției Naționale de Administrare Fiscală, a organelor fiscale locale și a altor instituții publice, care administrează creanțe fiscale, obligația de a publica listele contribuabililor care înregistreazã restanțe fiscale.”

Fiscul mai precizează că Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal a verificat ANAF fără a constata vreo abatere privind fondul legalității publicării listei persoanelor fizice cu restanțe fiscale.

ANAF mai amintește că încă de acum o lună a anunțat public și a transmis notificări contribuabililor cu restanțe fiscale, pentru a asigura corectitudinea și actualitatea informațiilor.

Contribuabilii au fost informați în prealabil atât despre cuantumul datoriilor, cât și despre obligația legală a ANAF de a le publica, pentru a le oferi posibilitatea achitării sau clarificării situației fiscale.

ANAF va mai precizat că va contesta sancțiunile aplicate de ANSPDCP.

Autoritatea pentru Protecția Datelor a amendat ANAF cu 16.000 de lei pentru că a constatat nereguli cu privire la protecția informațiilor personale din listele cu datornici.

Autoritatea de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ASPDCP) s-a autosesizat, la începutul săptămânii, în legătură cu lista datornicilor publicată de ANAF.

Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal a sancţionat Agenția Națională de Administrare Fiscală cu amendă contravenţională în cuantum total de 16.000 Ron”, se arată într-un comunicat de presă.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS