Confidenţialitate

Reabilitarea Cazinoului Constanța blocată de contestații

Proiectul de reabilitare a Cazinoului din Constanța bate pasul pe loc.

Clădirea emblematică a orașului ar fi trebuit modernizată în urmă cu doi ani, dar lucrările nu au început nici acum.

De vină pare să fie legea achizițiilor publice care dă firmelor care pierd o licitație libertatea de a o contesta ori de câte ori se repetă.

În condițiile acestea, Cazinoul din Constanța se degradează văzând cu ochii, fără ca autoritățile locale să poată interveni.

În 2014, la propunerea fostului primar Radu Mazăre, monumentul istoric a fost transferat de la primăria Constanța la Compania Națională de Investiții din subordinea ministerului Dezvoltării, condus la acea vreme de Liviu Dragnea.

S-au alocat și bani, aproape 10 milioane de euro pentru reabilitatea Cazinoului și au început licitațiile.

S-a ajuns anul acesta la a trei licitație contestată, de fiecare dată, de o firmă pierzătoare.

Primarul Constanței, Decebal Făgădău, știe deja pe dinafară parcursul contestațiilor.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

“Unul dintre aceşti contestatari a contestat faptul că a fost descalificat, i s-a respins contestaţia. A mers mai departe la CNSC, i s-a respins contestaţia, a mers la instanţă, instanţa de fond i-a respins contestaţia. A mers în apel, instanţa de apel i-a respins contestaţia, iată că el a fost descalificat cu hotărâre de instanţă nu doar cu decizie”,

Din spusele primarului Constanței chiar și decizia Companiei Naționale de Investiții privind reluarea celei de a treia licitații a fost atacată de contestatarul de serviciu. Este prea mult, spune, supărat,
Decebal Făgădău.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

“Ne judecăm la Cazino de doi ani și jumătate.Sunt extrem de dezamăgit de modul în care reușim să ne implementăm proiectele și cum un contestatar are mai multe drepturi decât are o comunitate”

Primăria Constanța își pune acum mari speranțe în modificarea legii achizițiilor publice, prima dezbatere urmând să fie la Comisia Europeană.

Între timp, iarna geroasă și furtunoasă prognozată de meteorologi va accentua degradarea imobilului simbol al Constanței.

SCURT ISTORIC AL CAZINOULUI DIN CONSTANȚA

Cel de-al treilea Cazinou al Constanţei
Superba clădire a fost inaugurată la 15 august 1910, în prezenţa Principelui Ferdinand.

A fost cel mai mare edificiu de acest fel de pe teritoriul României.

Lucrările au costat 1.300.000 de lei.

Pe 20 august 1916, când au început bombardamentele asupra Constanţei, Cazinoul a fost folosit de Cucea Roşie pe post de spital de campanie.

Pe 19 noiembrie 1917, Cazinoul devine iarăşi functional.

În 1934, reparaţii la Cazinou .

Clădirea a avut de suferit de pe urma bombardamentelor, dar a fost renovat în anul 1951 cu ajutorul deţinuţilor politici.

Începând din anul 1948, Cazinoul a adăpostit Casa de Cultură a Sindicatelor, iar între anii 1960 şi 1989 a aparţinut ONT Litoral.

Ultima reparaţie majoră a Cazinoului a fost făcută între anii 1986 – 1988.

În 2007, Cazinoul a fost concesionat de Primăria Constanţei, pentru o perioadă de 49 de ani, firmei Queen Investments SRL, care deţine o reţea de cazinouri de lux în toată lumea, inclusiv în România.

Numai că firma, care anunţase investiţii de 9 milioane de lei numai în primii cinci ani, a renunţat la acest proiect.

La scurt timp, Elena Udrea, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, a preluat Cazinoul pentru a-l reabilita, numai că nu a trecut mult până când construcţia a ajuns iar în administrarea autorităţii locale întrucât trecuse mai bine de un an de când fusese preluat de minister şi lucrările nu începuseră.

În martie 2013, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a anunţat că a fost aprobată finanţarea pentru reabilitarea cazinoului, lucrările urmând să fie realizate cu fonduri europene. Investiţia era de 10 milioane de euro. Dar totul a rămas la stadiu de proiect.

În anul 2014, consilierii locali au votat transmiterea lui în proprietatea Ministerului Lucrărilor Publice cu promisiunea că Guvernul va aloca cele 10 milioane euro necesare pentru renovare.

A fost astfel evitată o restaurare pe bani europeni care le-ar fi impus autorităţilor transformarea lui în muzeu.

În urmă cu doi ani, Cazinoul din Constanţa, unul dintre simbolurile litoralului românesc, a fost fotografiat de Romain Veillon, un artist francez pasionat de clădirile abandonate, care l-a prezentat atât pe site-ul personal, cât şi pe platforma online boredpanda.com.

În fotoreportajul publicat de Romain Veillon se spune despre cazinoul din Constanţa că a fost la un moment dat “cea mai măreaţă clădire din România“.

Iată câteva dintre fotografiile sale:

Foto principală: Ovidiu Oprea