Confidenţialitate

Război în Ucraina, ziua 14: Armata rusă anunță o încetare a focului pentru a putea fi evacuați civili, promisiune respectată parțial în trecut

Armata rusă anunță o nouă încetare a focului pentru a permite evacuarea civililor din Ucraina, miercuri, de la ora 10, ora Moscovei. Promisiunea unor culoare umanitare a fost respectată ieri parțial; rușii și ucrainenii s-au acuzat reciproc pentru această situație. La Mariupol, port la Marea Azov, s-a deschis focul asupra unui convoi.

Miercuri, primii civili evacuaţi din orașul Sumî, situat la 350 km nord-est de Kiev, prin coridoare umanitare au ajuns în siguranţă în centrul Ucrainei, anunță autoritățile ucrainene.

Primul convoi de 22 de autobuze a sosit deja în oraşul Poltava, la sud-est de capitala țării. 1.100 studenţi străini vor fi evacuaţi în continuare cu trenul către Liov. O a doua coloană de 39 de autobuze cu civili este pe drum şi se află deja în regiunea Poltava.

„Sunt copii, femei, bătrâni și studenţi străini. Oamenii vor putea să rămână acolo sau să îşi continue evacuarea spre Liov, în vest”, mai transmit oficialii ucraineni.

Alianța Nord-Atlantică spune că responsabilitatea sa este de a garanta că războiul din Ucraina nu se va răspândi dincolo de granițele acesteia.

Polonia a anunțat, marți seară, că este gata să îşi trimită toate avioanele de tip MiG-29 în Germania şi să le pună la dispoziţia Statelor Unite, care ar plănui să le ofere Ucrainei. Varșovia așteaptă, la schimb, avioane second hand care au capacităţi operaţionale superioare.

Statele Unite, deşi continuă discuţiile cu Polonia, consideră că nu este viabilă propunerea Varşoviei de a trimite avioanele sale Mig-29 armatei americane pentru ca acestea să fie predate Ucrainei, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului.

John Kirby a precizat că acordarea de asistenţă militară Ucrainei, confruntată cu invazia rusă, ridică îngrijorări serioase pentru întreaga alianță.

Aproape 320.000 de ucraineni au intrat în România de la începutul războiului, anunță Poliția de Frontieră. 234.000 dintre ei au plecat mai departe.

În București, autoritățile locale anunță că s-a început amenajarea noului spaţiu de cazare pentru refugiaţi de la pavilionul central Romexpo. Cetățenii pot dona aşternuturi, pilote şi perne pentru dotarea centrului.

Între timp, companiile McDonald’s, Starbucks şi L’Oreal închid temporar toate punctele de vânzare din Federația Rusă.  Și compania-mamă a KFC şi Pizza Hut au anunțat recent suspendarea tuturor investiţiilor în Rusia şi s-au angajat să doneze unor operaţiuni umanitare toate profiturile obţinute din activităţile în această ţară.

În total, peste 280 de companii importante cu o prezenţă semnificativă în Rusia şi-au anunţat retragerea, potrivit unui inventar ţinut de o echipă de la Universitatea Yale.

Totodată, vânzarea de valute străine va fi suspendată până în toamnă, a anunţat Banca Centrală a Rusiei, țară lovită de sancţiuni occidentale fără precedent din cauza ofensivei ruse în Ucraina.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Slava, tânăr din Transnistria care locuiește în Sankt Peterburg: Vreau să ajut. Am ales să trăiesc în Rusia. Vreau să fac să fie bine aici | AUDIO

Citește și: Mesajul președintelui Ucrainei în Parlamentul britanic: Nu cedăm. Mergem până la capăt | AUDIO