Confidenţialitate

Rata inflației a scăzut în luna mai. Cele mai scumpe alimente: zahărul, untul și ouăle

Rata inflației a scăzut ușor la 10,64 la sută în luna mai, față de peste 11 procente în aprilie. Față de anul trecut, cel mai mult s-au scumpit zahărul și transportul aerian, iar singurele ieftiniri s-au înregistrat la combustibili și medicamente, arată datele publicate de Institutul Național de Statistică.

Comparativ cu luna mai a anului trecut, combustibilii s-au ieftinit cu aproape 9 la sută, iar medicamentele cu sub 4 procente.

Dintre alimente, cel mai mult s-au scumpit zahărul cu aproape 60 la sută, untul și margarina cu peste 30 la sută și ouăle cu aproape 30 de procente, arată datele Institutului Național de Statistică. Brânza, cartofii, legumele și conservele din legume costă cu peste 25 la sută mai mult decât anul trecut, laptele și fructele proaspete sunt mai scumpe cu peste 20 la sută, iar pentru pâine și carne, plătim cu 15 la sută mai mult.

Cărțile, încălțămintea și îmbrăcămintea costă și ele mai mult cu peste 10 procente. La capitolul servicii, cel mai mult s-au scumpit transportul aerian, cu  peste 46 la sută, energia termică cu peste 23 de procente, iar gazele sunt mai scumpe cu 10 la sută.

Dacă ar fi să ne raportăm la luna aprilie a acestui an, în mai, singurele care s-au ieftinit au fost făina, mălaiul, laptele, ouăle, medicamentele și combustibilii, dar vorbim despre ieftiniri infime, care abia depășesc 1 la sută.

Potrivit ultimelor estimări făcute de Banca Națională,  inflația va ajunge la finalul anului la 7,1 la sută.

Foto: Inquam Photos / George Călin