Rata de vaccinare în România este tot mai scăzută, avertizează Comisarul european pentru sănătate

Comisarul european pentru sănătate şi siguranţă alimentară, Vytenis Andriukaitis, a avertizat, joi, că România este foarte aproape de Ucraina, unde au apărut cazuri de poliomelită, în timp ce în România nivelul de vaccinare este din ce în ce mai scăzut.

Oficialul susține că nu înţelege ”acţiunile împotriva vaccinării din România”. “Nu ştiu care este scopul acestui joc nebunesc. Aveţi grijă!”, a adăugat acesta.

Vytenis Andriukaitis, aflat, joi, la București, a spus că din cauza distanţei mici dintre România şi Ucraina este suficient ca puţin oameni de acolo să ajungă în România pentru a ne trezi cu anumite probleme.

La rândul său, secretarul de stat în MAI Raed Arafat a spus că Organizaţia Mondială a Sănătăţii a emis un punct de vedere pentru a sublinia faptul că este puţin probabil ca o epidemie să apară din cauza refugiaţilor.

Pe de altă parte, Raed Arafat a întărit ideea comisarului european, amintind că există un focar de poliomelită în Ucraina, iar România are o problemă cu faptul că mulţi nu îşi vaccinează copiii.

Raed Arafat e de părere că trebuie să se stabilească dacă una dintre cauzele ratei mici de vaccinare este accesul dificil la medicul de familie, iar dacă acest lucru se confirmă ar trebui să se ia în calcul reintroducerea vaccinării în şcoli şi dacă acest lucru se întâmplă ar trebui să existe comitete şcolare care să identifice copiii nevaccinaţi şi să se ia măsuri pentru vaccinarea lor.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS