Confidenţialitate

INS: Rata anuală a inflației a scăzut la 5,1% în luna mai. Medicamentele și detergenții s-au scumpit cel mai mult în ultimul an | AUDIO

Rata anuală a inflației continuă să scadă și a ajuns la 5,1% în luna mai, față de 5,9 procente în aprilie – arată datele Institutului Național de Statistică. Față de anul trecut, cele mai mari scumpiri s-au înregistrat la capitolul servicii, unde prețurile au un avans de peste 9%. Dintre produsele nealimentare, în ultimele 12 luni, cel mai mult a urcat prețul medicamentelor, cu peste 24%.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Medicamentele și detergenții s-au scumpit cel mai mult în ultimul an, cu peste 24%, respectiv peste 23 de procente, potrivit Institutului Național de Statistică. De asemenea, prețul articolelor medicale a avansat cu 20%.

La capitolul servicii, cel mai mult s-au scumpit în luna mai față de aceeași perioadă a anului trecut, serviciile poștale cu 26%. Transportul aerian a costat cu 20% mai mult, iar serviciile de apă, canal și salubritate, cu 15 procente.

Dintre alimente, cele mai mari creșteri de preț s-au înregistrat la conservele din fructe – 10% -, la carnea de vită – aproape 8 procente și carnea de porc cu peste 6,5%. Și Berea și vinul au continuat să se scumpească cu peste 8 procente.

La capitolul mărfuri nealimentare, articolele de igienă și cosmeticele au înregistrat o creștere de preț cu 11 procente, țigările cu 10%, încălțămintea și tricotajele s-au scumpit cu peste 9%. Și la combustibili avem o scumpire de peste 7% față de anul trecut.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Românii fac tot mai multe împrumuturi pentru nevoi personale, dar 1 din 4 au restanțe la plata creditului | AUDIO