Confidenţialitate

INS: Rata anuală a inflației a ajuns la 7,41% în ianuarie. Serviciile, mai scumpe cu 10%. Peștele și detergenții au înregistrat cele mai ridicate creșteri de preț | AUDIO

Crește rata anuală a inflației. În ianuarie, a ajuns la 7,41%, după ce în decembrie era de 6,61%. Cel mai mult s-au scumpit serviciile poștale, arată datele Institutului Național de Statistică. Dintre alimente, peștele proaspăt a înregistrat cea mai mare creștere de preț, iar la capitolul produse nealimentare, detergenții se află pe primul loc.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Față de luna ianuarie a anului trecut, cel mai mult s-au scumpit serviciile, în medie cu 10%, potrivit Institutului Național de Statistică. Astfel, serviciile poștale au costat în prima lună a acestui an, cu 26% mai mult comparativ cu aceeași lună din 2023. Urmează serviciile de apă, canal și salubritate, care s-au scumpit cu peste 17%, iar transportul aerian a costat cu peste 16,5% mai mult.

Dintre alimente, în luna ianuarie cel mai mult s-au scumpit: peștele proaspăt, cu peste 14%, conservele de fructe, cu peste 13% și conservele din pește și carnea de vită și de porc, care au costat cu peste 11% mai mult.

Și băuturile au costat mai mult: berea s-a scumpit cu 13%, iar vinul cu peste 8 procente.

La capitolul produse nealimentare, detergenții se află în topul scumpirilor, cu 22%. Medicamentele și articolele de igienă au costat cu 14 procente mai mult, iar cărțile s-au scumpit cu 12 la sută față de anul trecut.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: INS: Rata anuală a inflației în decembrie 2023 a scăzut până la 6,6%. Alimentele pentru care românii au plătit mai mult anul trecut | AUDIO