Răspunsul oferit de Jean-Claude Juncker premierului Viorica Dăncilă

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a răspuns scrisorii premierului Viorica Dăncilă din 21 martie.

Epistola solicita clarificarea unei adrese din 2012, transmisă de Bruxelles si  în care se cereau detalii despre anumite dosare în care erau cercetați, printre alții, Adrian Năstase, Şerban Brădişteanu, Decebal Traian Remeş, Cătălin Voicu, Dan Voiculescu).

Jean-Claude Juncker precizează acum că Executivul european ”nu a cerut informaţii referitoare la date fundamentale din aceste dosare si că  nu a intervenit niciodată în gestionarea dosarelor individuale”.

În raspunsul sau, preşedintele Comisiei Europene  a explicat că întrebările din 2012 aveau scopul de a ajuta la pregătirea unei misiuni tehnice în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare.

În timp ce Comisia continuă să primească datele generale referitoare la activităţile justiţiei din România, inclusiv despre gestionarea dosarele de corupţie la nivel înaltă, atenţia iniţială asupra gestionării cazurilor nu mai era considerată un element central în exerciţiul de raportare”, precizează Jean-Claude Juncker în scrisoarea adresată premierului Dăncilă.

De asemenea, presedintele CE foloseste ocazia pentru a sublinia că „independenţa sistemului judiciar al României şi capacitatea de a lupta eficient împotriva corupţiei reprezintă pietrele de temelie ale unei Românii puternice în Uniunea Europeană”.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS