Confidenţialitate

Rareș Petrișor, despre ruperea Coaliției de Guvernare: „Nu cred în povestea asta, așa cum nu am crezut în comasare” | VIDEO

Consultantul politic Rareș Petrișor a fost invitatul Ioanei Ene Dogioiu în emisiunea „Piața Victoriei” de joi seara, la Europa FM. Cinci runde de alegeri în 2024 pentru România: europarlamentare, parlamentare, locale și cele două tururi ale alegerilor prezidențiale, însă niciun calendar electoral concret până la jumătatea lunii februarie. Singura dată sigură pe care o știm cu toții este data alegerilor europarlamentare: 9 iunie 2024. Restul calendarului electoral este incert și așteaptă liniștea în Coaliție, perturbată de disputele dintre partidele aflate la guvernare. Marcel Ciolacu a spus miercuri că dacă PNL decide să se retragă de la guvernare, el își va depune mandatul. Ionuț Stroe – purtătorul de cuvânt al PNL – a explicat joi, 15 februarie 2024, la Europa FM că „În momentul de față, această poveste cu ruperea Coaliției este doar o poveste”.

Rareș Petrișor: „Nu cred într-o rupere”

Ioana Ene Dogioiu: Crezi că este posibil să asistăm la o rupere a acestei Coaliții cu care amenință mai mult sau mai puțin la vedere ambele partide?

Rareș Petrișor: „Nu cred. Nu cred în povestea asta, așa cum nu am crezut în comasare – poate nu chiar de la început, dar acum sunt convins că nu va exista o comasare; este și dificil din punct de vedere legal. O să-și prindă pur și simplu urechile și o să vadă că până la urmă este mai simplu. Acesta este răspunsul scurt: nu cred într-o rupere”.

Rareș Petrișor: Nu ai cum să renunți la putere într-un an electoral / Conducerea PSD este orice dar nu stupidă

Ioana Ene Dogioiu: De ce? Pentru că va veni Deus ex machina – domnul Iohannis – și va spune <<De ce atâta larmă? Să fie stabilitate>>. Sau pentru că au calcule politice care arată mai degrabă că e rău să pleci de la putere într-un an electoral? A mai încercat-o PSD în 2009 și s-a terminat prost.

Rareș Petrișor: „Este și un calcul, dar este și o evidență. Nu ai cum să renunți la putere. Exact de asta ai nevoie, de putere, într-un an electoral. Chiar ar fi… Dincolo de logică, ar fi stupid. Și conducerea PSD este orice dar nu stupidă”.

Rareș Petrișor: „Chiar dacă PSD se desparte politic de PNL, PSD dă prezidențiabil și intră lejer în turul II” / „Domnul Ciolacu a muncit atât de mult pentru a se stinge într-o primărie”

Ioana Ene Dogioiu: Și ce le-ai recomanda acum? Cum să iasă din acest clenci în care au intrat singuri. Cum să bage în marșașier și să spună <<OK, nu mai comasăm, nu mai facem nimic, nu mai avem candidat comun. Uitați. Două săptămâni de larmă au fost degeaba>>.

Rareș Petrișor:Ca în orice negociere, trebuie să ai un scenariu fericit și un scenariu nefericit în care să știi <<Domnule, dacă nu ne iese cum vrem, cum mergem mai departe?>>. Cumva, ambele partide și-ar dori și candidat la primărie și candidat la prezidențiale… Nu se poate.

Așa cum arată declarațiile publice azi și jocurile politice sau, dacă vreți, indiciile din spatele cortinei ar arăta că poate am putea avea prezidențiabil de la PNL și primar de la PSD.

Pe de altă parte, nu cred că domnul Ciolacu a muncit atât de mult pentru a se stinge într-o primărie, acum când o posibilă coabitare care se regăsește în Europa – vezi Italia, Finlanda, alte țări care guvernează cu un partid naționalist, conservator, populist.

Cum arată acum scorul din sondaje, PSD este foarte OK. Deci chiar dacă se desparte – nu neapărat din Coaliția de Guvernare, dar chiar dacă se desparte politic de PNL – dă prezidențiabil, intră lejer în turul II. Dacă intră cu domnul Simion este clar cine va câștiga”.

Rareș Petrișor: Marcel Ciolacu este candidatul ideal pentru PSD la ora actuală

Ioana Ene Dogioiu: În aceste condiții, domnul Ciolacu oare va dori să candideze?

Rareș Petrișor: „Un prezidențiabil care nu are nici nimic demonic, dar nici magnetic poate fi o soluție bună pentru PSD. Poate fi un spectacol de normalitate într-un an electoral în care conducerea fie sub îndrumarea domnului Ciolacu, fie prin ceilalți reprezentanți au încercat oarecum să se mai dezică de legăturile cu propunerea față de domnul Geoană. Până a te îmbrăca frumos pentru Bruxelles, este nevoie să-ți pui în ordine straiele un pic și atunci cred că din punctul meu de vedere, al consultantului, pentru PSD la ora actuală Marcel Ciolacu este candidatul ideal”.

Marcel Ciolacu: „Eu îmi doresc ca prim-ministru să dau tot ce înseamnă modificare legislativă pentru tot anul electoral. Nu pe bucăți”

Marcel Ciolacu, 14 februarie 2024: „În momentul în care vom avea un program pentru toate alegerile, pentru tot anul electoral, în momentul acela este posibil să avem și comasare. Nu aș duce discuțiile în zona de negocieri politice. Eu îmi doresc ca prim-ministru să dau tot ce înseamnă modificare legislativă pentru tot anul electoral. Nu pe bucăți. Nu facem acum o comasare, apoi ne mai gândim cum facem abordarea alegerilor. Trebuie dat dacă se modifică calendarul”.

Marcel Ciolacu, despre calendarul electoral în 2024

„Românii și Guvernul României și AEP-ul au un calendar: 9 iunie, 29 septembrie – locale, ultima duminică din noiembrie – turul I, ultima sâmbătă din noiembrie, pe data de 30, pentru că nu se poate pe 1 decembrie, alegeri generale și prima duminică din decembrie, pe 8 decembrie, turul II. Așa este legea în acest moment și așa este calendarul conform legii”, a spus Marcel Ciolacu pe 14 februarie 2024.

Marcel Ciolacu: Dacă PNL se retrage de la guvernare, depun mandatul

„Dacă este o decizie politică a partenerilor de Coaliție să se retragă de la guvernare, în acel moment domnul președinte Klaus Iohannis va primi mandatul meu de prim-ministru”, a spus Marcel Ciolacu pe 14 februarie 2024.

Urmărește aici întreaga emisiune „Piața Victoriei”

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Citește și: Ionuț Stroe: Povestea cu ruperea Coaliției este doar o poveste / Nimeni nu poate obliga PNL să accepte o variantă de candidatură în comun cu alt partid politic | AUDIO