Confidenţialitate

Raportul privind spațiul Schengen va fi discutat, miercuri, de comisarii europeni. Surse europene: Raportul este favorabil României și Bulgariei | AUDIO

Comisarii europeni – miniștrii Uniunii Europene – vor discuta mâine raportul experților Comisiei privind spațiul Schengen și, implicit, referitor la stadiul cererii de aderarea României la spațiul de liberă circulație. Surse europene susțin că raportul este favorabil României și Bulgariei, însă decizia finală este una politică și se va lua luna viitoare la Bruxelles. În continuare, Olanda se opune intrării noastre și a vecinilor din sud în Schengen. De la Bruxelles, transmite Anca Grădinaru.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Raportul experților le va spune miniștrilor Uniunii cât de pregătite sunt România și Bulgaria pentru a deveni membre ale spațiului de liberă trecere.

Dacă miniștrii își vor însuși raportul, atunci ei vor recomanda, la fel ca Parlamentul Uniunii, aderarea.

Surse politice europene au precizat că experții au calculat deja că aproximativ 40% din costurile transporturilor către țări din spațiul Schengen, de la noi și din Bulgaria, reprezintă cheltuile legate de logistică și mai ales de așteptarea, uneori cu zilele, la granițele dintre noi și Ungaria sau dintre Bulgaria și Grecia, de exemplu.

Olanda încă nu acceptă ca România și Bulgaria să intre în Schengen de la 1 ianuarie, iar pentru o decizie favorabilă este nevoie de un vot în unanimitate în Consiliul European, în luna decembrie.

De la Bruxelles, Anca Grădinaru, Europa FM.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: La Bruxelles începe renegocierea cu privire la felul în care PNRR-urile statelor membre UE ar putea fi modificate | AUDIO