Confidenţialitate

Raportorul special al ONU pentru Myanmar se declară “îngrozit”

Raportorul special al ONU pentru Myanmar a emis, marţi, un avertisment, declarându-se “îngrozit” de riscul escaladării violenţei la trei săptămâni după lovitura de stat militară.

Statul asiatic a fost izolat de restul lumii, pentru a treia noapte consecutivă, din cauza unei întreruperi aproape totale a conexiunii la internet, relatează France Presse.

Contestatrii loviturii de stat au continuat să manifesteze în marile oraşe.

‘Mă tem de o nouă creştere a violenţei în Myanmar miercuri, pe o scară mai mare decât ceea ce am văzut după preluarea ilegală a puterii pe 1 februarie’, a spus Tom Andrews.

În declaraţia sa, raportorul a mai notat că ‘a primit informaţii că au fost trimişi soldaţi din zonele periferice în Yangon’, capitala economică a ţării, unde se adună manifestanţii.

‘În trecut, astfel de mişcări de trupe au precedat ucideri, dispariţii şi arestări în masă’, a adăugat oficialul ONU.

‘Sunt îngrozit la ideea că, ţinând cont de confluenţa acestor două mişcări, protestele masive planificate şi convergenţa trupelor, militarii ar putea fi pe punctul de a comite crime şi mai grave împotriva poporului din Myanmar’.

Andrews a mai spus că a ‘auzit că un proces secret’ intentat liderei Aung San Suu Kyi şi fostului preşedinte Win Myint a început în această săptămână.

Avocatul fostului şef al guvernului civil, Khin Maung Zaw, a anunţat marţi că o a doua acuzaţie a fost adusă clientului său. El a mai informat că cei doi urmează să apară într-un proces prin videoconferinţă pe 1 martie.

Andrews a cerut comunităţii internaţionale să facă presiuni asupra generalilor şi ‘să convingă junta că mitingurile planificate pentru miercuri trebuie să poată avea loc fără arestări sau violenţe’.

‘Reprimarea continuă a libertăţilor fundamentale şi a drepturilor omului pentru poporul birmanez trebuie să se încheie imediat’, a adăugat emisarul special al ONU.

De asemenea, el a cerut companiilor străine să întrerupă legăturile cu Myanmar dacă generalii ‘continuă pe această cale violentă’.