Confidenţialitate

Raport favorabil în comisiile Parlamentului pentru decretul de prelungire a stării de urgență

Comisiile de specialitate ale Parlamentului au adoptat astăzi un raport favorabil proiectului de hotărâre de încuviințare a decretului prin care președintele Klaus Iohannis a prelungit cu o lună starea de urgență pe întreg teritoriul României. Parlamentarii au pus însă o serie de condiții guvernului.

Comisiile chemate să se pronunțe asupra decretului de prelungire a stării de urgență au fost cea Juridică, cea de Apărare și cea de Sănătate, atât din Senat, cât și din Camera Deputaților.

Deși ieri lideri politici precum Marcel Ciolacu sau Victor Ponta criticau prelungirea cu o lună a stării de urgență, parlamentarii partidelor pe care îi conduc au votat în comisii pentru încuviințarea decretului prezidențial.

Totuși, senatorii și deputații au inclus în proiectul de hotărâre și o serie de condiții pe care guvernul să le respecte.

Prima condiție: restrângerea exercițiului unor drepturi sau libertăți să se dispună numai prin acte normative cu putere de lege și să fie determinată exclusiv de prevenirea și combaterea pandemiei de Covid-19.

A doua condiție: Guvernul să acționeze pentru deplina respectare și aplicare a Convenției pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale.

De asemenea, parlamentarii îi cer Guvernului să prezinte săptămânal Legislativului un raport cuprinzând măsurile adoptate sau preconizate pentru prevenirea și combaterea pandemiei.

Nu în ultimul rând, în maximum o lună de la încetarea stării de urgență, Guvernul să prezinte Parlamentului un raport cu toate măsurile luate, iar Curtea de Conturi să verifice, într-un termen de 60 de zile, modul în care au fost cheltuiți banii publici în această perioadă.