Rămas bun, Majestate! – GALERIE FOTO

Mii de români stau în fața Palatului Regal într-o liniște apăsătoare așteptând să-și ia rămas bun de la ultimul rege al României, Regele Mihai.

Fotograful Octav Drăgan a surprins în imagini emoțiile zilelor de doliu național trăite de cei care vin să-și arate respectul pentru Regele Mihai I al României.

Fostul suveran este nu doar ultimul rege al României, ci și ultimul mareșal al Armatei, așa că protocolul în baza căruia se vor desfășura toate ceremoniile organizate va fi la cel mai înalt nivel posibil.

Mii de persoane, de toate vârstele, aşezate pe mai multe rânduri, stau la coadă, aşteptând să se reculeagă la catafalcul Regelui Mihai I.

Mulţimea se întinde pe Calea Victoriei şi pe bd. Ştirbei Vodă până în faţa Sălii Palatului.

Funeraliile Regelui Mihai I al României

Ceremoniile vor începe sâmbătă dimineaţă, de la ora 10:25 cu o slujbă religioasă de 10 minute oficiată în Sala Tronului, de ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române alături de un sobor de preoţi, aceasta fiind urmată de o alta săvârşită la catafalcul aşezat în Piaţa Palatului Regal.

Sicriul, aşezat pe un afet de tun tras de un vehicul milita va fi apoi purtat spre Catedrala Patriarhală, la evenimentul desfăşurat pentru a onora plecarea pe ultimul drum a ultimului mareşal al Armatei Române, comandant suprem al Armatei Regale în al Doilea Război Mondial, urmând să ia parte Muzica Militară urmată de trei detaşamente ale MApN (58 de militari de la Forţele Terestre, 58 de militari de la Forţele Aeriene şi 58 de militari de la Forţele Navale) şi un detaşament de elevi ai Colegiului Naţional Militar “Dimitrie Cantemir” din Breaza.

Slujba de înmormântare a Regelui Mihai va fi oficiată în Catedrala Patriarhală de patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, după care convoiul funerar se va îndrepta spre Gara Regală Băneasa, unde Jandarmeria Română în uniformele de ceremonie va da onorul şi va intona marşuri funebre până la introducerea sicriului în vagonul mortuar.

De aici sicriul cu corpul neînsufleţit al Regelui Mihai va fi transportat cu Trenul Regal la Gara Curtea de Argeş, cortegiul funerar urmând a se va deplasa spre Catedrala Mânăstirii Curtea de Argeş.

Slujba de înhumare în Noua Catedrală va fi oficiată de Mitropolitul Nifon, Arhiepiscop al Târgoviştei şi Exarh Patriarhal, de Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, Calinic, şi de Mitropolitul Iosif al Europei Occidentale alături de un sobor de preoţi.

La funeraliile Regelui Mihai vor fi prezenţi, alături de Familia Regală a României, preşedintele Klaus Iohannis, premierul Mihai Tudose, reprezentanţi ai Comisiei Europene, Georgiei, Macedoniei, Marii Britanii, Turciei şi Sfântului Scaun.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS