Confidenţialitate

Raluca Turcan: Guvernul a aprobat noi măsuri de sprijin pentru cei care beneficiază de ajutor minim garantat | AUDIO

Guvernul a aprobat miercuri, 15 septembrie, noi măsuri de sprijin pentru cei care beneficiază de ajutor minim garantat. Dacă aceștia se angajează pentru o perioadă de doi ani, ajutorul social va fi prelungit pentru o perioadă de 6 luni, a declarat ministrul Muncii Raluca Turcan.

Această Ordonanță de Urgență prevede menținerea acordării ajutorului social pe o perioadă de încă 6 luni, cu condiția încheierii unui contract de muncă pentru o perioadă de cel puțin 24 de luni.

În cazul în care contractul de muncă încetează din inițiativa angajatorului, sumele acordate cu titlu de ajutor social nu se constituie debit, însă, dacă acest contract de muncă se încheie înainte de 24 de luni din motive imputabile angajatului, sumele acordate cu titlu de ajutor social vor fi recuperate din întreaga perioadă”, a explicat Turcan.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Un alt proiect adoptat de guvern, ” A doua șansă”, este cel prin care ministerul speră să reducă șomajul în rândul tinerilor care nu au loc de muncă, nu merg la școală și nici nu au formare profesională.

Pentru cei care aleg să meargă la școală se va deconta o sumă de 500 de lei/ semestru pentru transport – prin autoritățile publice. Condiția este prezentarea periodic la agențiile pentru ocuparea forței de muncă, a spus Raluca Turcan, ministrul Muncii:

Refuzul de participare la cursuri de educație puse la dispoziție de AJOFM conduce la suspendarea ajutorului social. Am mai introdus obligativitatea prezentării la agențiile județene pentru ocuparea forței de muncă atunci când aceste persoane beneficiare de ajutor social sunt solicitate și când li se oferă posibilitatea urmării de cursuri A doua șansă, sau de angajare. Refuzul de a se prezenta la AJOFM-uri conduce, de asemenea, la suspendarea ajutorului social.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ministerul apreciază că 15000 de persoane vor putea beneficia de aceste două programe anul acesta.