Confidenţialitate

Rafila: Nu încercaţi să cumpăraţi Remdesivir de pe internet | AUDIO

Președintele Societății Române de Microbiologie recomandă populației să nu cumpere online Remdesivir, noul medicament injectabil autorizat în regim de urgență în Statele Unite ale Americii.

Potrivit lui Alexandru Rafila, produsul care ar fi de vânzare pe internet în mod sigur este contrafăcut.

Medicamentul nu se găseşte nici măcar în farmacii, ci se administrează numai în spitale, doar pentru pacienţii aflați în stare critică.

“Pe internet (…) nu se găseşte de fapt medicamentul, se găseşte un nume şi un ambalaj cu o pastilă care poate să aibă efecte grave. Nu se administrează acasă şi nu se administrează preventiv!”, a avertizat profesorul epidemiologul, sâmbătă seara, la Digi 24.

Alexandru Rafila a precizat că au existat probleme cu persoane care au luat preventiv, în cantităţi mari, hidroxiclorochină.

”E un medicament toxic, sunt medicamente care de obicei se dau în infecţii parazitare şi ele sunt introduse în terapia bolii, nu în profilaxie”, a atras atenţia profesorul, reprezentatul României în Organizația Mondială a Sănătății.

Remdesivirul este un antiviral, care inhibă replicarea virală, adică multiplicarea virusului în organism, a explicat Alexandru Rafila.

“Practic, blochează o enzimă a virusului ce permite replicarea acidului nucleic viral, ARN-polimerază se numeşte enzima respectivă, şi acţionează prin blocarea acelei enzime. Este un medicament dezvoltat cu ceva timp în urmă, a fost încercat fără succes în tratamentul infecţiei cu virusul Ebola. A mai fost utilizat şi în alte infecţii produse de alte tipuri de coronavirus şi acum este testat pentru introducerea ca terapie în infecţia cu noul coronavirus”, a mai spus șeful SRM.

„N-aş spune că este un tratament minune, timpul o să demonstreze. Lumea aşteaptă un medicament care să rezolve problema pacienţilor cu forme grave şi aşteaptă un vaccin, acestea sunt cele două orizonturi de aşteptare”, a punctat profesorul Rafila, adăugând că e bine că avem un medicament, că există un astfel de tratament care a dat rezultate şi care, în opinia sa, chiar dacă a fost autorizat în SUA, va continua să fie testat.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

România va primi 30 de doze de Remdesivir, unul dintre cele mai promiţătoare antivirale pentru tratamentul COVID-19, de la compania producătoare. Tratamentul va ajunge la bolnavi din Bucureşti, Iaşi şi Timişoara.

Medicamentul, conceput pentru tratarea Ebola, a avut rezultate promiţătoare în cadrul unui test făcut în Statele Unite, a amintit Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale.

„Pentru Remdesivir, ANMDMR a iniţiat, alături de alte câteva state europene, procedura de solicitare a avizului pentru utilizare compasională (tratament de ultimă instanţă) la nivelul Comitetului pentru Medicamente de Uz Uman la EMA (Eurpean Medicines Agency), conform procedurilor legislative în vigoare, având în vedere faptul că este un medicament neautorizat de punere pe piaţă şi aflat în etapa de studii clinice. După obţinerea avizului pozitiv al Comitetului pentru Medicamente de Uz Uman al EMA cu privire la condiţiile de utilizare ale Remdesivir şi după depunerea cererii la nivel naţional, într-un timp foarte scurt, acest medicament a fost autorizat pentru furnizarea ca tratament de ultimă instanţă. Într-o primă etapă, compania va pune la dispoziţie un număr de 30 de doze de tratament, cu posibilitatea de suplimentare, în funcţie de capacitatea de producţie a acesteia. România şi-a manifestat interesul pentru creşterea numărului de doze şi a numărului de centre de tratament”, a transmis ANMDMR.

Preşedintele agenţiei, Roxana Stroe, a declarat că cele 30 de doze vor ajunge la pacienţi de la Bucureşti, Iaşi şi Timişoara.

„România a transmis intenţia de participare în acest studiu, iar în acest moment ne aflăm într-o etapă premergătoare începerii studiului. ANMDMR şi Comisia Naţionala de Bioetică autorizează desfăşurarea studiului în România. Nu putem preciza la acest moment spitalele care vor participa în acest studiu însă, teoretic, poate participa orice spital care are cazuistică şi autorizaţie pentru desfăşurarea de studii clinice”, mai transmite ANMDMR.

Rezultatele unui prim studiu, realizat la Chicago, au apărut în presa americană şi arătau o îmbunătăţire spectaculoasă a stării pacienţilor aflaţi în stare gravă. Aceste rezultate au strârnit entuziasmul comunităţii ştiinţifice şi s-a vorbit despre primul medicament pentru COVID-19 care ar putea fi autorizat de Agenţia Americană a Medicamentului.

După nici o săptămână, rezultatele unui al doilea studiu, făcut în China, au fost publicate accidental de OMS şi arătau că nu a îmbunătăţit starea pacienţilor şi nici nu a redus prezenţa virusului. Gilead Sciences a transmis că rezultatale nu sunt concludente, pentru că studiul a fost încheiat prematur.
Rezultatele oficiale ale studiilor clinice cu Remdesivir sunt aşteptate la începutul acestei veri. Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat că medicamentul pentru COVID-19 poate ajunge în România la o lună după ce va fi aprobat de FDA.

„În momentul de faţă, Remdesivir nu este autorizat pentru punerea pe piaţă şi poate fi utilizat numai în contextul studiilor clinice şi al programelor de acces timpuriu din care fac parte tratamentele de ultimă instanţă”, adaugă ANMDMR.

Administraţia americană pentru Alimente şi Medicamente (FDA) din SUA a autorizat, în procedură de urgenţă, utilizarea antiviralului Remdesivir pentru tratarea pacienţilor infectați cu coronavirus, a anunţat preşedintele Donald Trump.

Teste clinice relevă că medicamentul Remdesivir accelerează recuperarea în cazul pacienţilor care au forme avansate de Covid-19, rezultatul fiind considerat de Administraţia Donald Trump drept un progres “semnificativ”.

“Pacienţi spitalizaţi cu forme avansate de Covid-19 şi simptome pulmonare care au primit Remdesivir s-au recuperat mai rapid decât pacienţi în situaţii similare supuşi unei proceduri placebo, conform analizării preliminare asupra datelor obţinute printr-un studiu clinic aleatoriu efectuat pe 1.063 de pacienţi, iniţiat pe 21 februarie”, au anunţat Institutele Naţionale pentru Sănătate din SUA (NIH).

Imediat după anunţ, acţiunile companiei Gilead Sciences au oprit tendinţa de scădere, rămânând la 79,95 dolari în New York. În tranzacţionările extinse, acţiunile Gilead înregistrează o creştere de 2%.

Studiul clinic – denumit “Test pentru tratament adaptiv anti-Covid-19” – a fost efectuat cu sprijinul Institutului Naţional pentru Alergii şi Boli Infecţioase (NIAID) din Statele Unite.

“Rezultatele preliminare arată că pacienţi care au primit Remdesivir au avut o perioadă de recuperare mai rapidă cu 31% decât cei supuşi unei proceduri placebo. Mai exact, durata medie de recuperare a fost de 11 zile pentru pacienţii trataţi cu Remdesivir, comparativ cu 15 zile pentru cei din procedura placebo.

De asemenea, rezultatele sugerează şi un beneficiu privind supravieţuirea, rata mortalităţii fiind de 8,0% în cazul grupului care a primit Remdesivir, faţă de 11,6% pentru grupul din procedura placebo”, precizează Institutele Naţionale pentru Sănătate din SUA.

“Mai multe informaţii detaliate despre rezultatele testului, inclusiv date mai complete, vor fi disponibile în următorul raport. În cadrul angajamentului Administraţiei pentru Alimente şi Medicamente (FDA) din SUA de a accelera dezvoltarea şi disponibilitatea potenţialelor tratamente anti-Covid-19, agenţia a fost implicată în discuţii susţinute şi curente cu firma Gilead Sciences referitoare la a face Remdesivir disponibil pentru pacienţi cât se poate de rapid, în mod adecvat”, subliniază NIH.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a salutat rezultatele obţinute de compania farmaceutică Gilead Sciences. Dr. Anthony Fauci, directorul Institutului Naţional pentru Alergii şi Boli Infecţioase (NIAID) din SUA, a declarat că rezultatele sunt “semnificative”. “Este ceva destul de important”, a afirmat Anthony Fauci după o reuniune desfăşurată la Casa Albă.

Oficialii americani spun că există dovezi „clare” că medicamentul Remdesivir poate ajuta pacienții infectați cu noul coronavirus.

Tratamentul experimental a redus durata simptomelor de la 15 la 11 zile, conform studiilor clinice realizate în spitale din întreaga lume.

Detaliile complete nu au fost publicate pentru moment, iar experții atrag atenția că Remdesivir nu poate fi considerat un „glonț magic” în lupta cu boala.

Un medicament care să aibă potențialul de a salva vieți ar ușura presiunea asupra spitalelor și ar permite ridicarea părților de blocare, adaugă BBC.

Impactul asupra deceselor nu este atât de clar.

Dezvoltat ca tratament pentru Ebola, Remdesivir este un antiviral și atacă o enzimă de care are nevoie un virus pentru a se multiplica în interiorul celulelor corpului.

Cercetarea a fost realizată de Institutul Național al Alergiilor și Bolilor Infecțioase din SUA (NIAID), reunind 1.063 de subiecți.

Unii pacienți au primit medicamentul, în timp ce alții au primit tratament placebo.

“Datele arată că Remdesivir are un efect clar, semnificativ și pozitiv în diminuarea timpului de recuperare” a unor pacienți, a declarat – cu un optimism moderat – doctorul Anthony Fauci, care conduce NIAID și este, totodată, consilier al președintelui Donald Trump, notează Bloomberg.

Compania americană de biotehnologie Gilead Sciences a anunţat că Remdesivir îmbunătăţeşte şansele de vindecare ale pacienţilor bolnavi de COVID-19 şi a prezentat date care sugerează că acesta are o eficacitate mai mare atunci când este administrat la începutul infecţiei, potrivit Reuters.

Studii anterioare au arătat un tablou mixt al eficienței tratamentului.

Analize preliminare, publicate săptămâna trecută de greşeală de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, sugerau că Remdesivir nu a reuşit să îmbunătăţească starea de sănătate a pacienţilor în China sau să reducă prezenţa patogenului în sânge.

Gilead Sciences a susținiut că informaţiile OMS erau neconcludente, pentru că studiu respectiv a fost oprit prematur.

”Există acum suficiente date pentru a susţine o analiză a aprobării de urgenţă a medicamentului de către FDA”, a scris, pe Twitter, fostul şef al Administraţiei americane pentru Alimente şi Medicamente, Scott Gottlieb.

În schimb, dr. Lawrence K. Altman, membru al The Wilson Center din Washington, a opinat că sunt necesare mai multe date.

Potrivit lui Anthony Fauci, ”FDA colaborează cu Gilead în acest moment pentru a stabili mecanismele prin care tratamentul va fi disponibil pentru cei care au nevoie de el”.

Salutate de preşedintele Donald Trump, informațiile despre Remdesivir au făcut ca valoarea acţiunilor companiei să crească cu peste 7%.

Indicele Dow Jones al bursei din New York a închis, miercuri, în creștere cu 2,2%.

Piețele financiare urmăresc atent rezultatele analizelor efectuate. În prezent, nu există medicamente sau vaccinuri aprobate pentru COVID-19, ceea ce îngreunează eforturile contra pandemiei.