Rafila, despre înmulțirea infecțiilor cu noul coronavirus: Oamenii au renunțat la mască | AUDIO

Medicul Alexandru Rafila este de părere că nu redeschiderea teraselor a determinat creșterea numărului de infecții cu noul coronavirus, ci faptul că cetățenii au reununțat să poarte mască.

„Încă nu știu dacă este cazul să ne îngrijorăm, dar este cazul să fim puțin mai atenți atunci când ne relaxăm prea mult din punct de vedere al comportamentului individual, pentru că au început tot felul de discuții legate de creșterea numărului de cazuri, dacă este un efect al deschiderii teraselor sau altor măsuri de relaxare luate de autorități. Părerea mea este că lucrurile astea se întâmplă pentru că ne relaxăm noi și evităm să purtăm masca în spațiile interioare, stăm în aglomerație foarte mare, care nu permite distanțarea fizică la măcar un metru și jumătate și lucrul ăsta cred că se resimte”, a spus șeful Societății Române de Microbiologie, vineri dimineața, în Deșteptarea, la Europa FM.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Mă intereseaz în momentul de față dacă acest tren crescător va continua sau este, pur și simplu o coincidență și nu semnifică altceva decât o acumulare temporară de cazuri. Dacă, până la sfârșitul acestei săptămâni, o să vedem că acest platou – în jur de 200-250 de cazuri – reapare, atunci într-adevăr trebui să ne gândim ce se întâmplă cu infecția cu noul coronavirus. Dacă sunt cazuri care sunt distribuite oarecum uniform, este o situație… dacă avem cazuri care sunt concentrare în câteva focare, este o cu totul altă situație și reflectă o problemă la nivel local, care poate să fie gestionată mai ușor decât o transmitere crescută, în general, în România”, a adăugat specialistul, reprezentant al țării noastre la Organizația Mondială a Sănătății.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat, joi, 238 de noi cazuri de contaminare cu SARS-CoV-2.

Este cel mai mare număr de infecții zilnice de după 16 mai, când au fost 267 de noi cazuri.

Totalul infecțiilor a ajuns la 19.907 în România.

Dintre persoanele testate pozitiv, 13.919 au fost declarate vindecate şi externate, cu 274 mai multe decât luni.

A fost, totodată, depășit pragul a 1.300 de persoane răpuse de COVID-19, forma agresivă de pneumonie cauzată de noul coronavirus.

La ATI, în acest moment, sunt internați 153 de pacienți.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 2.363 de persoane. Alte 96.693 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 472.850 de teste.

La nivel mondial, de la depistarea noului coronavirus în Wuhan (China), la finalul anului 2019, au fost înregistrate peste 6,6 milioane de cazuri şi mai mult de 391.000 de decese, potrivit centralizării realizate de Johns Hopkins University.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS