Confidenţialitate

Rafila: Dacă ar trebui să aleg între doza a 4-a acum sau la toamnă, aș alege la toamnă cu un vaccin anti-COVID specific | VIDEO

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a susținut o conferință de presă pe tema evoluției pandemiei de coronavirus. Rafila a anunțat că de marți, 12 iulie 2022, Ministerul Sănătății revine la raportarea zilnică în cazul numărului de îmbolnăviri cu COVID-19.

Alexandru Rafila a explicat luni că românii se pot testa în peste 4000 de locații în țară, iar în acest moment există peste 150 de centre de vaccinare funcționale. Ministrul Sănătății a mai spus că sunt 4000 de medici de familie înscriși în programul de vaccinare anti-COVID.

Ministrul Sănătății a precizat că centrele de testare care funcționează în acest moment în Capitală sunt suficiente, însă se lucrează acum la deschiderea unor centre „măcar într-una dintre cele două zile de weekend”.

„Măsurile pentru gestionarea pandemiei înseamnă centre de testare care sunt în special la medicii de familie, dar avem și testarea în farmacii. Se poate face, de asemenea, la clinici sau în spitale. Sunt 4320 de locații unde pacienții din România se pot testa”, a spus ministrul Sănătății.

„Centrele de evaluare funcționale în acest moment sunt 169. Nu sunt foarte mult accesate, dar noi trebuie să oferim posibilitatea oamenilor pe măsură ce creșterea numărului de cazuri progresează, iar vaccinarea se face la medicii de familie – cu un total de 4000 de medici de familie înscriși în acest program”, a adăugat Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila: „Bucureștiul are cam o treime din cazurile COVID-19”

Este necesar ca românii să aibă centre de evaluare COVID și în weekend: „Am discutat de asemenea cu serviciile de ambulanță, cu serviciul București – Ilfov, pentru că Bucureștiul are cam o treime din cazuri și e clar că sunt cele mai multe în București”.

Cât despre solicitările legate de testare, Rafila a spus că: „Nu au fost foarte multe solicitări către ambulanță pentru că pe măsură ce vom avea solicitări, putem să introducem în funcție centrele de recoltare care trimit probele pentru testare PCR, alături de alte probe care pot fi prelevate de colegii de la serviciile de ambulanță”.

Ministrul Sănătății, despre numărul centrelor de vaccinare din București

„Sunt suficiente. În momentul de față, serviciile de ambulanță fac față solicitărilor. Nu este nevoie să facem mai multe. Oamenii nu trebuie să stea acolo și să aștepte să vină cineva. Furnizăm un acces la testare și mai este un lucru important – și încercăm și pe acesta să-l rezolvăm în cel mai scurt timp – să se facă testare măcar într-una dintre cele două zile de weekend. Pentru ca o persoană care vine sâmbătă noaptea să nu primească rezultatul luni. Este în interesul tuturor să avem rezultatul cât mai rapid”, a spus Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila: „Sunt în jur de până într-o sută de solicitări pe zi pentru Ambulanța București – Ilfov”

Întrebat dacă centrele de testare din anumite spitale vor fi redeschise săptămâna aceasta, ministrul Sănătății a spus că: „Da, o să vedem, în funcție de solicitări. V-am spus, nu este o urgență în momentul de față. Urgență a fost atunci când veam mii de solicitări la ambulanță și exista un decalaj între momentul solicitării și momentul sosirii ambulanței de 2-3 zile. Deci era foate lung. În momentul de față, nu există o astfel de situație. Am verificat: sunt în jur de până într-o sută de solicitări pe zi pentru Ambulanța București – Ilfov”.

Alexandru Rafila, despre doza a patra de vaccin anti-COVID

„Eu, uitându-mă pe cifre, am o percepție legată de o influență mică a vaccinării cu același tip de vaccin în această perioadă. Sigur că am recomandat o doză suplimentară, a treia sau a patra, pentru că în România sunt și foarte multe persoane care nu au făcut doza a treia. Avem 8 milioane care au făcut 2 doze și 2 milioane 700 care au făcut trei doze. Și cu atât mai puțin a patra doză”, a spus Alexandru Rafila.

„Soluția este în momentul de față: cine nu s-a vaccinat deloc, să se vaccineze cu două doze, să facă o eventuală doza a treia booster, iar a patra să fie o doză care într-adevăr, prin studiile efectuate, oprește transmiterea acestei variante”, a mai spus Alexandru Rafila.

„Sincer să fiu, dacă aș pune în balanță – doza a patra acum sau doza a patra cu un vaccin specific în septembrie, eu personal aș alege doza a patra cu un vaccin specific în septembrie”, a spus Alexandru Rafila în contextul protecției persoanelor vulnerabile.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Uniunea Europeană recomandă al doilea rapel anti-COVID pentru persoanele peste 60 de ani