Confidenţialitate

Raed Arafat vine cu precizări la declarațiile Andreei Moldovan privind carantinarea localităților | AUDIO

Raed Arafat, secretar de stat în ministerul de Interne, vine cu precizări legate de ordinul semnat de Andreea  Moldovan și care prevedea noi reguli pentru carantinarea unei localități. Fostul secretar de stat în Ministerul Sănătății spunea, azi dimineață, că ordinul a fost discutat cu membri ai Departamentului pentru Situații de Urgență, inclusiv cu Raed Arafat. Acesta spune că la discuții au fost reprezentanți ai grupului tehnico-științific. Prima, pe data de 23 martie.

”A fost o ședință, într-adevăr, dar noi am avut o ședință, pe 23 martie, în cadrul ședinței au fost mai multe discuții, a fost convocată după ce am primit și unele propuneri de la INSP. În cadrul acestei discuții au fost prezentate criteriile și, într-adevăr, s-a discutat asupra unui singur criteriu și asta este numărul de locuitori dintr-o localitate considerată localitate mare – 50.000 saua 100.000. Și votul a fost să fie considerat 100.000 de locuitori în cadrul grupului dar asta nu a însemnat aprobarea întregului set de criterii.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În 9 aprilie, Institutul Național de Sănătate Publică atrăgea atenția că există un criteriu care nu poate fi calculat la nivel local, mai spune Raed Arafat. De aceea, ordinul semnat de Andreea Moldovan nu a fost dezbătut în Comitetul Național pentru Situații de Urgență.

”INSP era cu dubii asupra unor criterii și încă erau în discuții în aceste criterii. Asta arată de ce nu a fost emisă decizia de a propune criteriile către CNSU în ședința din 23 martie. Pentru orice situație complexă, cum este pandemia, conducerea și coordonarea trebuie să fie unitară, integrată. Avem CNCCI, avem Departamentul pentru Situații de Urgență, Ministerul Sănătății.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ordinul anulat între timp de premierul Florin Cîțu  prevedea noi reguli după care se decidea carantinarea unei localități. Printre ele: nivelul de testare, rata de incidență și gradul de ocupare a paturilor din  spitale și secțiile ATI.