Confidenţialitate

Raed Arafat spune că legea nu permite închiderea UPU și a camerelor de gardă | AUDIO

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a venit cu explicații despre ordinul semnat recent, prin care le-a transmis spitalelor că nu au voie să refuze pacienți aduși cu ambulanța, pentru că nu mai sunt locuri în spital.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență spune că ordinul pe care l-a semnat doar le amintește reprezentanților spitalelor ce au voie și ce nu au voie să facă.

„Ordinul nu are nimic ciudat în el, nu face decât să reîntărescă ce prevede legea și să explice clar, pentru a proteja pacienții, dar și personalul medical, anumite măsuri care trebuie să fie luate sau nu pot fi luate. Chiar dacă suntem într-o situație de presiune maximă asupraa UPU și a camerelor de gardă, există proceduri care ne permit să adaptăm modul în care lucrăm acolo, dar în niciun caz nu putem să spunem <<s-a terminat, am închis poarta, am închis ușa și nu mai primit pe nimeni, stați în stradă sau căutați-vă alt spital>>”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Una dintre soluții, pentru a reduce aglomerația de la Unitățile de Primiri Urgențe, ar fi folosirea testelor rapide pentru depistarea coronavirusului, spune Raed Arafat:

„Noi am început orcum să creștem capacitatea fizică a unităților primiri urgențe, fie prin a pune posturi medicale avansate lângă UPU, sau să încercăm să găsim spații tampon în interiorul spitalului, care să vină în sprijinul colegilor de la UPU. (…) Una din soluțiile care o să le introducem, poate chiar de săptămâna viitoare, testare rapidă pe bază de antigen în UPU pentru pacienții simptomatici.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Directorul Medical al Spitalului de Boli Infecțioase din Brașov, Andreea Moldovan a explicat la Europa FM că s-au luat de mult măsuri pentru a primi cât mai mulți pacienți, dar situația este critică.

Raed Arafat spune că va discuta, zilele aceastea, cu reprezentanții Unităților de Primiri Urgențe din întreaga țară pentru a găsi soluții astfel încât niciun bolnav să nu fie pus pe drumuri pentru a primi îngrijiri medicale.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Florentina Mihăiță