Confidenţialitate

Arafat: Nu mai avem niciun control asupra modului în care oamenii respectă regulile | AUDIO

Creșterea numărului de îmbolnăviri este rezultatul nerespectării regulilor de protecție atât de către populație, cât și de către anumiți agenți economici, spune la Europa FM Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

Al doilea motiv: răspândirea teoriilor conspiraționiste, care încurajează oamenii să nu poarte mască, de exemplu.

Peste toate, lipsa legislației care să permită carantina sau izolarea, dar și criza de medici, în special cei de terapie intensivă, care nu mai pot fi transferați de la un spital la altul.

Cum putem, însă, controla creșterea cazurilor? Secretarul de stat, Raed Arafat, în dialog cu Liliana Nicolae:

Alte măsuri nu pot fi decât cele de restricție. În acest moment, nu cred că se va aplica vreauna dintre ele. Populația este necompliantă și s-ar putea să nu accepte aceste măsuri. O altă problemă este și aplicarea lor. Trebuie să fie o anumită legislație, pe care nu știu dacă mai putem s-o aplicăm.

Nu este riscant să lăsăm în mâna populației situația asta? 

Este în mâna populației. Este clar că la un moment trebuie să existe decizii la un anumit nivel legislativ, care să impună niște reguli. Nici mersul pe stradă nu este lăsat la libera alegere.

Se poate spune care este acel moment la care se va interveni legislativ?

S-a decis că legislația nu este constituțională. Se încearcă refacerea legislației în timpul în care numărul cazurilor crește. 

Felul în care se comportă populația mai poate fi reglementat?

Nu putem legifera fiecărei persoane cum să se comporte, ci putem legifera măsurile. În măsura din Codul Penal, ea există, dar fără coroborarea ei cu măsurile de carantină nu poate fi aplicat așa de simplu. Nu mai avem niciun control asupra modalității în care oamenii respectă regulile. Oamenii au rămas la libera alegere, fac ce vor, iar asta crește riscul în societate.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.