Raed Arafat: Nu demisionez!

Într-o conferinţă de presă susţinută în această seară, medicul Raed Arafat a declarat că nu îşi depune demisia din funcţia de secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne.

O anchetă a Gazetei sporturilor a dezvăluit că Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov ştia de existenţa clubului Colectiv cu mai multe de o lună înainte de incendiul care a cuprins localul pe 30 octombrie, şi în urma căruia au murit 60 de tineri.

„Nu demisionez. Punct. Explicaţia am dat-o astăzi”, a spus Raed Arafat, întrebat despre un asemenea scenariu.

„Nu am fost eu (în control la club Colectiv – n.r.), nu eu trebuie să mă duc. Sunt responsabilităţi foarte clare în sistem. Fiecare are responsabilitatea foarte clar şi competenţele clare. Eu şi dacă mă duc să controlez o clădire pentru incendii nu am nici măcar competenţa. Competenţa o are ISU Bucureşti. Din informaţiile pe care le avem până acum, în urma adresei, au trimis un răspuns prin două adrese la firma organizatoare, dar fără să meargă nimeni acolo să verifice zona. Era de competenţa lor să facă acest lucru”, a precizat oficialul MAI.

Într-o intervenție la România TV, secretarul de stat Raed Arafat a spus că Inspectoratul pentru Situații de Urgență București este vinovat de faptul că nu a verificat clubul și a dezinformat cu privire la faptul că nu ar fi știut de existența acestuia.

Pe 23 septembrie, Emagic Entertainment, unul dintre cei mai mari organizatori de concerte din România, a transmis către dispeceratul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență un fax prin care informa că organizează un festival în datele de 25 și 26 septembrie, în clubul Colectiv și la etajul 1 al fabricii Pionierul din strada Tăbăcarilor nr. 7, sector 4, București.

„La festivalul PLUM estimăm în fiecare dintre cele două zile un număr de 2.000 de persoane pe seară”, se spunea în același fax Inspectoratului pentru Situații de Urgență. Pe spatele faxului există confirmarea automată de primire de la numărul de fax al Inspectoratului General de Situații de Urgență. Potrivit jurnaliștilor GSP, pompierii nu au răspuns solicitării Emagic pentru festivalul PLUM.