Confidenţialitate

Raed Arafat, despre alertele la seisme: „Nu dăm mesaje, nu le recomandăm la scurt timp după cutremur. Riscăm să avem panică necontrolabilă” | VIDEO

Secretarul de stat Raed Arafat spune, la Europa FM, că românii nu vor primi mesaje Ro-Alert legate de producerea unor cutremure și nici nu este de acord cu cele trimise utilizatorilor de Android. Nu vom avea suficient timp să ne pregătim corespunzător și riscăm să declanșăm o panică în mulțime sau să fim prinși în locuri periculoase, spune șeful DSU.

După ce un cutremur cu magnitudine de 5,4 s-a produs joi dimineață în regiunea Vrancea, mulți utilizatori de telefoane mobile cu sistem de operare Android au primit mesaje de avertizare. Unii dintre ei au primit alertele înainte ca fenomenul să aibă loc.

Raed Arafat a răspuns, la România în Direct, de ce DSU nu a trimis mesaje Ro-Alert

„Noi nu am dat mesaje Ro-Alert, noi am zis de fiecare dată când a fost cutremur că nu dăm mesaje și nu recomandăm să dăm mesaje la scurt timp după ce a avut loc un cutremur (…) Riscul unui mesaj dat cu câteva secunde înainte, tu ca om nu ști câte secunde ți-a mai rămas, îți spune că urmează un cutremur și te duci și iei copiii și cobori în casa scărilor și te prinde cutremurul exact acolo unde nu trebuie să fii, în casa scărilor sau în lift. Deci nu se dau astfel de mesaje decât dacă ai timp adecvat de pregătire.”

În plus, secretarul de stat spune că mesajele primite de cei cu Android au ajuns la destinatari la momente diferite, unele ajungând chiar după ce a avut loc cutremurul. Astfel de mesaje pot crea panică în rândul oamenilor și pot duce la adevărate tragedii, fără ca seismul în sine să producă pagube omenești:

„Mesajul dat de dimineață a venit de la Android și spunea că există un cutremur în zona ta. Unii l-au primit cu câteva secunde înainte, eu am colegii care au telefoane cu Android și au început să arate: unul la 6.54, adică după cutremur, altul la 6.51, în timpul sau imediat după cutremur deci aceste mesaje încă nu sunt sigure, ele se dau, da, în unele zone pot avea un câștig de timp, unde epicentrul este foarte departe și până ajunge cutremurul ai timp să reacționezi. La noi de regulă este zona Vrancea-Buzău unde în câteva secunde deja se resimte în București, riscul este să avem o panică necontrolabilă. Gândiți-vă într-o noapte de sâmbătă, într-un club sau discotecă cu sute de oameni și care să-i vină un mesaj. E suficient să panicheze o parte din ei și să înceapă toți să fugă către ieșirea prin care au intrat și să se calce în picioare. S-ar putea ca cutremurul să nu producă nicio victimă și chestia asta să producă victime.”

Raed Arafat se întreabă cine ar fi responsabil în cazul unei astfel de tragedii. Cert este că nu vom primi mesaje legate de un viitor cutremur, cel puțin nu până când va putea fi prezis în timp util:

„Există pe telefoane, Android o dă, răspunde Android de ce o dă. (…) Ei spun că e un cutremur în preajmă, faptul că Android să aceste mesaje, nu știu baza legală a lor, ce vor face dacă într-o zi va veni cineva să zică mesajul asta a produs un „stampede” (călcare în picioare) sau panică, asta nu știu. La noi, Ro-Alert nu vom da înainte de cutremur decât în momentul în care putem prezice un cutremur din timp, lucru care în acest moment este foarte greu.”

Raed Arafat a mai spus, la Europa FM, și ce conține rucsacul său în caz de urgență

„Am exact ce este în trusa care o s-o găsească pe fiipregatit.ro. Am o rezervă de apă cel puțin pentru 3 zile, am conserve, mâncare neperisabilă suficientă pentru 3 zile. Am lanternă, care este obligatorie, într-adevăr n-am radioul pe baterie dar trebuie să existe, iar cei care iau medicamente să aibă medicamente pentru 3 zile, să nu fie expirate.”

Cutremurul de joi este cel mai mare din perioada recentă și a fost simțit în sudul și estul României, fără a produce pagube sau victime.

Urmărește în continuare „România în Direct”

Citește și: Cutremur cu magnitudinea de 5,4 pe Richter în România