Confidenţialitate

Alerta de cutremur: Cum poate fi activată pe Android și ce variante de avertizare au cei cu alt sistem de operare

Înainte de cutremurul de joi dimineață, mai mulți români cu telefoane ce au ca sistem de operare Android s-au trezit cu o notificare pe telefon prin care erau avertizați că a avut loc un seism și să se pregătească la mișcări ușoare ale pământului. Cum poate fi activată notificarea și ce variante de avertizare au cei care au un alt sistem pe mobilul lor?

Telefoanele mobile cu Android au Earthquake Alerts System, o rețea formată din peste două miliarde de telefoane, ce funcționază ca miniseismografe. Asta pentru că dispozitivele mobile au un accelometru, folosit de obicei pentru numărarea pașilor sau pentru a detecta mișcarea dispozitivului mobil atunci când îl întoarcem.

În momentul în care are loc un cutremur, acesta va trimite serverului o confirmare. Serverul va centraliza aceste semnale și le va privi ca pe o confirmare că urmează să se producă un seism și va trimite notificarea mai departe.

Cei care doresc să se conecteze la acest sistem o pot face foarte simplu.

Din funcția Setări, intrați la Securitate și Urgență, acolo unde există opțiunea de Alertă cutremur. Funcția nu poate să prezică un cutremur, dar poate să vă anunțe cu câteva secunde înainte ca seismul să se resimtă, așa cum s-a întâmplat și joi dimineața, în urma cutremurului din Vrancea.

De reținut este că Earthquake Alerts System trimite avertizări la cutremure de cel puțin 4,5 grade pe scara Richter și trebuie să aveți locația activată pe dispozitivul mobil. Mai multe detalii găsiți aici.

Există variante de avertizare și pentru cei care au telefoane mobile cu un alt sistem de operare.

De exemplu există varianta de a te abona la Alertă Cutremur pe Twitter.

După apăsare butonului de urmărire este nevoie să fie activat și clopoțelul de alerte pentru a primi avertizările legate de cutremur. După spusele celor care sunt abonați la alertă, aceasta a fost transmisă în cazul cutremurului de joi cu 10-15 secunde înainte ca seismul să fie resimțit.

Citește și: IGSU: În cazul cutremurelor, sistemul Ro-Alert nu transmite notificări înaintea declanşării acestora