Confidenţialitate

Radu Zamfir, noul director executiv al Agenţiei Naţionale de Transplant

Ministrul Săntății l-a numit, marți, pe chirurgul Radu Zamfir în funcția de director executiv al Agenţiei Naţionale de Transplant.

“Începând cu data de 5 martie 2019, dr. Radu Zamfir, medic primar chirurgie generală şi cercetător ştiinţific a fost numit prin Ordin al ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea, în funcţia de director executiv la Agenţia Naţională de Transplant (ANT). Cu aceeaşi dată, a fost semnat Ordinul de ministru prin care încetează detaşarea doamnei dr. Anca Mureşan de la Institutul Regional de Gastroenterologie – Hepatologie ‘Prof.dr. Octavian Fodor’ Cluj în funcţia de director executiv la ANT”, se precizeaz într-un comunicat de presă.

Noul director executiv al ANT este doctor în medicină, atestat în chirurgie hepato-bilio-pancreatică şi chirurgie oncologică şi deţine o diplomă europeană de transplant pentru prelevare multiorgan.

Radu Zamfir a fost formator în cadrul unor proiecte europene dedicate transplantului de organe și a primit mai multe distincţii, printre care şi o diplomă de excelenţă pentru contribuţia deosebită şi implicarea în dezvoltarea activităţii de transplant hepatic în România.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, printre atribuţiile directorului executiv al ANT se numără reprezentarea agenţiei în relaţiile cu organele statului, precum şi cu persoane fizice sau juridice din ţară şi din străinătate; aprobarea regulamentului de ordine interioară şi normele privind disciplina tehnologică şi administrativă; acreditarea şi reacreditarea centrelor de transplant; autorizarea importului şi exportului de organe, ţesuturi şi celule de origine umană destinate transplantării la om; supravegherea sistemului de calitate, securitate sanitară şi trasabilitate a organelor, ţesuturilor şi celulelor de origine umană destinate transplantării.

Alături de 3 colegi, Radu Zamfir a supraviețuit accidentului aviatic produs, în 2014, Munţii Apuseni. Echipa medicală se îndrepta spre Baia Mare pentru a preleva ficatul unui donator. Pilotul Adrian Iovan și studenta Aura Ion au murit în prăbușirea avionului.