Radu Vancu, în Clubul de Seară: Cuvântul ”cultură” e compromis mai ales de noi, profesorii, care facem din scriitori niște ”statui vii” cu care este imposibil să ai comerț sufletesc | VIDEO

Înainte de Ziua Culturii Naționale, căutăm în Clubul de Seară să vedem ce înseamnă cultura în 2021 și cum ne raportăm la valorile românești tradiționale.

Ne ajută Radu Vancu, poet, prozator, eseist și traducător, conferențiar la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu.

Vorbim și despre ideea Astra Film de a marca ziua de 15 ianuarie prin lansarea online a filmului „La drum” de Dumitru Budrala, primul  documentar observațional din România.

„Pe de o parte, filmul reconstituie un microcosmos social al păstorilor, al transhumanței, al pendulării între munte și pășunile cu iarbă. Pe de altă parte, documentează unul din miturile fondatoare ale culturii noastre și poate fi considerat o variantă a mitului Mioriței sau a Baltagului, pe care o transformă documentar”, spune scriitorul Radu Vancu.

De ce îi ”sperie” pe mulți cuvântul ”cultură”? Radu Vancu a găsit o explicație în modul în care suntem învățați să ne raportăm la cultură și cum ne este insuflată pasiunea pentru literatură de către unii profesori:

FOTO: Rares Helici / Astra Film

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS