Confidenţialitate

Radu Mihaiu, despre fraudarea votului la Primăria Sectorului 2: „Sunt peste 2000 de voturi cu suspiciuni grave de fraudă, pe care le-am documentat împreună cu echipa mea” | VIDEO

Radu Mihaiu a vorbit în emisiunea „România în Direct” la Europa FM, într-o intervenție telefonică, despre fraudarea votului la sectorul 2. „Sunt peste 2000 de voturi cu suspiciuni grave de fraudă, pe care le-am documentat împreună cu echipa mea”, a spus Radu Mihaiu la Europa FM. „Nu e normal să apară două voturi nule în biroul electoral de sector. Au venit oamenii și au adus la secția 252 15 voturi nule. Acum au apărut încâ două ștampilate cu un alt tip de ștampilă decât cele anterioare”, a mai spus Radu Mihaiu la Europa FM. „Dacă au dispărut voturi ele s-au reflectat în procesele verbale, toată lumea poate verifica aceste lucruri, că sunt procese verbale publicate de către Autoritatea Electorală Permanentă, deci nu trebuie să mă credeți pe cuvânt”, subliniază Radu Mihaiu. 

Radu Mihaiu: „Nu e posibil ca dintr-o secție de votare din Dimitrie Pompeiu să dispară 143 de voturi exprimate. 143 dintr-o singură secție”

Cătălin Striblea: Pe ce vă sprijiniți acuzațiile de fraudă?

Radu Mihaiu: „Sunt peste 2000 de voturi cu suspiciuni grave de fraudă, pe care le-am documentat împreună cu echipa mea. Înainte de a da rezultatul acestui vot și diferența dintre mine și contracandidatul meu este mult mai mică decât aceste 2000 de voturi, cred eu că trebuie să ne lămurim ce s-a întâmplat. […] Este vorba despre procese verbale în care s-a reflectat rezultat votului, este vorba despre voturi care pur și simplu au dispărut din urne și este vorba despre buletine de vot care au dispărut din secție”.

Cătălin Striblea: Deci 3 lucruri. Și credeți că aceste toate 3 ar merge în avantajul dumneavoastră? E posibil să fi pierdut doar dumneavoastră acolo?

Radu Mihaiu: „Acolo unde au dispărut voturile, în secțiile unde au dispărut voturile eu am câștigat. Era o zonă în care eu am avut un rezultat electoral foarte bun. Nu e posibil ca dintr-o secție de votare din Dimitrie Pompeiu să dispară 143 de voturi exprimate. 143 dintr-o singură secție. Nu e normal să se întâmple acest lucru. Nu e normal să apară două voturi nule în biroul electoral de sector. Au venit oamenii și au adus la secția 252 15 voturi nule. Acum au apărut încâ două ștampilate cu un alt tip de ștampilă decât cele anterioare. Asta înseamnă că în biroul electoral de sector se întâmplă niște lucruri cel puțin dubioase”.

Radu Mihaiu: „Dacă au dispărut voturi ele s-au reflectat în procesele verbale, toată lumea poate verifica aceste lucruri, că sunt procese verbale publicate de către Autoritatea Electorală Permanentă, deci nu trebuie să mă credeți pe cuvânt”

Cătălin Striblea: Cum pot dispărea voturi dintr-o secție?

Radu Mihaiu: „Eu mă gândesc că le-a luat cineva și le-a pus într-o geantă. Sau altfel nu-mi imaginez nici eu. Cum se poate să apară semnăturile oamenilor că au preluat voturile, iar în urnă să apară mai puține voturi cu 143 în cazul secției 195 de la Dimitrie Pompeiu. Și mai sunt și alte secții”.

Cătălin Striblea: Ați avut reprezentanți în secțiile acelea?

Radu Mihaiu: „Am avut reprezentanți și acele secții nu s-au închis exact din acest motiv pentru că reprezentanții noștri membrii secției de vot au spus <<Nu reușim să închidem, nu știm unde sunt aceste voturi>>. Ele s-au închis din pix, în telefon cu cei de la STS. Au fost probleme nenumărate, de asta au și stat președinții secțiilor de vot atât timp luni pentru că nu s-au închis aceste procese verbale. Repet, dacă au dispărut voturi ele s-au reflectat în procesele verbale, toată lumea poate verifica aceste lucruri, că sunt procese verbale publicate de către Autoritatea Electorală Permanentă, deci nu trebuie să mă credeți pe cuvânt. Și este foarte clar că nu aveau cum să se închidă în mod corect, dar ele au fost totuși închise”.

Radu Mihaiu: „Există niște operatori STS care operează tabletele și care operează acele procese verbale în cazul în care nu se închid. Au trebuit să le închidă într-un fel și le-au închis așa cu mai puține voturi”

Cătălin Striblea: Cum s-a procedat, că tocmai ați spus dumneavoastră ceva și vreau să fie foarte clar pentru toată lumea. Deci ziceți așa: că la unele secții unde lipseau buletine de vot și unde nu puteau fi închise alegerile din cauza acestei absențe ați spus că au fost închise din pix la STS. Ce înseamnă expresia asta?

Radu Mihaiu: „Există niște operatori STS care operează tabletele și care operează acele procese verbale în cazul în care nu se închid. Au trebuit să le închidă într-un fel și le-au închis așa cu mai puține voturi. Din punctul meu de vedere, nu se poate face acest lucru. De asta s-a stat foarte mult, pentru că membrii secției de votare nu și-au putut explica cum de lipsesc atâtea voturi. Au numărat câte voturi sunt pentru mine, câte voturi sunt pentru domnul Hopincă… Au adunat voturile nule și teoretic trebuia să dea numărul de buletine care au fost înmânate alegătorilor. E, au dat mult mai puțin”.

Radu Mihaiu: „Încă nu avem o rezoluție de renumărare a voturilor, este foarte simplu. Oamenii aceia susțin că au notat greșit, se poate verifica”

Cătălin Striblea: Plângerea penală împotriva reprezentantului PSD din biroul electoral sectorului 2 de ce este formulată?

Radu Mihaiu: „Pentru că membrii biroului electoral al sectorului 2 deși știu de luni dimineața că într-o secție a fost reflectat greșit un rezultat nu doar că nu au luat măsuri – pentru că nu au luat măsuri să renumere, să verifice realitatea. Există o majoritate a membrilor de comisie care spun <<Domnule, am scris greșit pe procesul verbal pentru că eram foarte obosit după 24 de ore în care nu am dormit>>. Au venit, și-au recunoscut greșeala fiind corecți. Cei din biroul electoral de sector au tergiversat situația, i-au ținut pe oamenii aceia degeaba acolo fără să le dea o rezoluție și ieri și alaltăieri. Și încă nu avem o rezoluție de renumărare a voturilor, este foarte simplu. Oamenii aceia susțin că au notat greșit, se poate verifica”.

Cătălin Striblea: Deci când cereți renumărarea, o cereți doar în anumite secții sau o cereți pe ansamblul sectorului?

Radu Mihaiu: „Am cerut-o în 30 de secții din sectorul 2”.

Cătălin Striblea: În 30 de secții spuneți că e nevoie de renumărare.

Radu Mihaiu: „Exact. Dacă se rezolvă și se renumără și rezultatul este unul care să nu mai implice voturi dispărute, voi accepta orice rezultat ar fi. Momentan, biroul electoral de sector dominat de membru PSD…”.

Urmărește aici întreaga emisiune „România în Direct”

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Numărătoarea voturilor pentru Primăria Sectorului 1, reluată la 2 secții după sesizarea unor diferențe între procesele verbale și numărul efectiv de voturi exprimate | AUDIO