Radu Mazăre anunţă că este în Madagascar, unde cere azil politic

Fost primar al oraşului Constanţa, Radu Mazăre susţine că se află pe insula Madagascar, unde ar fi cerut azil politic, potrivit unor surse judiciare citate de Agerpres.

Poliţiştii din cadrul Biroului Supravegherii Judiciare din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa s-au sesizat cu privire la faptul că o persoană aflată sub control judiciar, în baza unei decizii judecătoreşti, nu s-a prezentat la audierile obişnuite.

Contactat, fostul edil constănţean a comunicat că este în Madagascar şi că a început demersuri pentru a obţine protecţia acestui stat din largul continentului african.

“Conform procedurii, poliţiştii constănţeni au sesizat Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Menţionăm că măsura privind controlul judiciar nu prevedea interdicţia de a părăsi ţara. Pe toată perioada existenţei măsurii preventive a controlului judiciar, poliţiştii nu au constatat încălcări ale obligaţiilor impuse”, menţionează IGPR într-un comunicat.

Citând surse judiciare, News.ro scrie că Radu Mazăre a plecat din România în ziua de Crăciun, la ora 13.00, cu o cursă către Paris de pe Aeroportul Otopeni.

Fostul edil social-democrat este cunoscut pentru vacanţele sale exotucă în Brazilia şi în Madagascar. Anul trecut, el şi-a deschis un complex turistic în Madagascar.

În 2012, când era primar al Constanţei, Radu Mazăre anunţa, la întoarcerea dintr-o vacanţă în Madagascar, că a concesionat de la un trib, pe o perioadă de 99 de ani, 1,8 hectare de teren pe malul oceanului, într-un golf în nordul Madagascarului, pentru care ar fi plătit 1 euro pe metru pătrat.

În iulie 2017, Radu Mazăre a fost condamnat de Curtea de Apel Bucureşti la 4 ani de închisoare cu suspendare în dosarul unor retrocedări ilegale de terenuri din Mamaia. Decizia nu este definitivă. Prejudiciul în această cauză a fost estimat de DNA la aproape 114 milioane de euro.

Radu Mazăre mai este judecat şi pentru că ar fi primit 8 milioane de euro şi peste opt milioane de lei de la reprezentanţii unor firme pentru facilitarea emiterii unor documente şi pentru înlesnirea câştigării unei licitaţii sau încheierea unor contracte.

De asemenea, ex-edillul este judecat împreună cu fratele său, fostul senator Alexandru Mazăre, şi omul de afaceri Avraham Morgenstern, în dosarul campusului social Henri Coandă din Constanţa. Potrivit rechizitoriului procurorilor, pentru câştigarea licitaţiei, afaceristul le-a oferit celor doi fraţi 175.000 de euro, bani viraţi în conturi deschise la o banca din Israel.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS