Confidenţialitate

Radu Atanasiu: Gândirea critică nu te învață să critici, ci să gândești cu capul tău și să structurezi. VIDEO

Radu Atanasiu, profesor la Maastricht School of Management, a fost invitatul lui Marcel Bartic în emisiunea „Piața Victoriei” la Europa FM. Ce este gândirea critică și de ce au elevii români primul reflex de a opta pentru universități de peste hotare, ne explică Radu Atanasiu.

Ce este gândirea critică

Radu Atanasiu spune că atunci când vorbim despre gândirea critică ar trebui să pornim de la premisa că nicio persoană nu are gândierea critică suficient de dezvoltată.

„Niciunul dintre noi nu are. Acesta este primul pas, să ne dăm seama că nu suntem atât de raționali pe cum credem. Mie mi se pare că o concepție greșită este că gândirea critică te învață să critici. Nu, gândirea critică înseamnă să te uiți atent la o situație, mai ales dacă este importantă pentru tine”, a explicat Radu Atanasiu la Europa FM.

„Dau exemplul acesta pentru că o decizie importantă care începe undeva în clasa a X-a sau a XI-a este facultatea pe care o aleg elevii. Și nu doar la ce facultate, ci ce profil, unde se află aceasta. Aceasta este o decizie importantă. Eu îi întreb, de exemplu, pe managerii cu care noi lucrăm cum și-au ales facultatea și întâlnesc tot felul de bazaconii. Gândirea critică înseamnă să gândești cu capul tău și, mai ales când este o decizie importantă să structurezi. Să structurezi înseamnă de la simplul să iei un pix și o hârtie și să te apuci să scrii trei criterii importante pe care le vrei de la școala respectivă și să te întrebi ce vrei de la o școală”, a mai spus Radu Atanasiu la Europa FM.

De ce elevii români au primul reflex să opteze pentru universități de peste hotare

„În multe domenii, sistemul de învățământ din alte țări – Marea Brotanie sau Olanda – sunt mult mai bune decât cele din România din punct de vedere al anumitor criterii foarte clare – topurile care se fac an de an în cazul universităților. Din păcate, nu suntem acolo. Nu suntem în topuri. În al doilea rând, este vorba – cred – despre o experiență internațională și-n al treilea rând este vorba despre șanse mai bune de angajare cu o anumită diplomă. Dar acesta este un criteriu la care eu nu m-aș uita neapărat pentru că din ce în ce mai puțin companiile se uită la unde ai terminat”, a mai spus Radu Atanasiu la Europa FM.

Urmărește emisiunea „Piața Victoriei”, moderată de Marcel Bartic, aici:

Sursa foto: Europa FM

Citește și: Impactul încrederii în sine asupra obținerii performanțelor școlare | VIDEO