Confidenţialitate

Rabla pentru electrocasnice: Vouchere între 200 și 400 de lei

Românii ar putea primi vouchere cu valori între 200 şi 400 de lei dacă decid să îşi înlocuiască un echipament electrocasnic vechi cu unul nou, cu consum redus de energie, în cadrul programului Rabla pentru electrocasnice, potrivit unui proiect de ordin publicat de Ministerul Mediului.

Valoarea voucherelor porneşte de la 200 de lei pentru pentru maşini de spălat rufe cu eficienţa energetică A++, creşte la 300 de lei pentru maşini de spălat rufe cu eficienţa energetică A+++, aparate de aer condiţionat cu eficienţa energetică la răcire (A+++/A++) sau pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice cu eficienţa energetică A++ şi poate ajunge la 400 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice cu eficienţa energetică A+++, se arată într-un comunicat al ministerului citat.

În cadrul programului Rabla pentru electrocasnice, finanţarea se acordă sub formă de vouchere pentru achiziţionarea de echipamente electrice şi electronice de uz casnic, cu eficienţă energetică clasa A++, A+++, din următoarele categorii: maşini de spălat rufe, frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice şi aparate de aer condiţionat.

Autorităţile estimează că, astfel, se vor înlocui peste 60.000 de echipamente vechi şi uzate cu unele noi, cu consum redus de energie.

Pentru a beneficia de finanţare, după publicarea Ordinului de ministru în Monitorul Oficial, doritorii trebuie să acceseze aplicaţia electronică de pe website-ul Administraţiei Fondului pentru Mediu şi să urmeze paşii de înscriere în program, până la completarea cu succes a acestora.

Ulterior, se vor prezenta la unul dintre comercianţii validaţi, de unde vor achiziţiona echipamentul dorit. Suma finanţată se scade de către comerciant din valoarea totală a facturii echipamentelor achiziţionate prin program (TVA inclus), iar diferenţa va fi suportată de către persoana fizică, din surse proprii.

Astfel, se pot achiziţiona mai multe echipamente în schimbul predării unui număr echivalent de echipamente uzate vechi, beneficiind astfel, în mod corespunzător, de mai multe vouchere, dar nu mai mult de unul pentru fiecare categorie.

La momentul predării echipamentului nou-achiziţionat, comerciantul va ridica echipamentul vechi, cedat în schimbul voucherului de finanţare.

Proiectul de lege este în dezbatere publică și poate fi consultat pe site-ul Ministerului mediului.