Confidenţialitate

Psihologia Relațiilor, cu Gáspár György | Nevoile copilului din partea părinților | AUDIO

Luni seara, de la ora 20, pe frecvențele Europa FM avem întâlnire, la Psihologia Relațiilor, cu psihologul Gáspár György, care răspunde întrebărilor primite de la voi prin WhatsApp la 0728.111.222 și discută despre subiectele sensibile care apar în viețile noastre.

Psihologia Relațiilor ne arată că susbsistemele mai mari, așa cum sunt cel am adulților și al părinților, vor influența în mod decisiv susbsistemele mai mici – cu alte cuvinte stabilitatea întregii familii este, înainte de toate, asigurată în funcție de relația dintre parteneri/soți și dintre părinți.

Dacă între aceștia există respect, încredere, siguranță și o bună conexiune psihologică – familia are șanse mult mai mari să depășească cu bine crizele inevitabile ale vieții, să gestioneze stresul și anxietatea, iar copiii vor avea sentimentul stabilității, al faptului că sunt protejați și vor construi relații bune cu lumea. De aceea se și spune, adesea, în literatura de profil că – cel mai frumos dar pe care-l pot face părinții copiilor, este o bună relație de cuplu.

De ce credem despre noi înșine că suntem lipsiți de valoare, de ce le permitem altora să ne trateze cu lipsă de respect, de ce ne lipsește curajul de a spune mai asumat „Nu“, de ce nu avem încredere să vorbim sincer și deschis despre nevoile și emoțiile noastre? Acestea sunt principalele întrebări la care adulții caută răspunsuri în ședințele de psihoterapie.

Iar psihoterapia relațională ne ghidează înapoi la propria copilărie pentru a explora, conștient și cu maturitate, modul în care nevoile noastre de dezvoltare psihologică și relațională au fost satisfăcute. Pentru că acolo se află adevăratele răspunsuri.

Despre nevoia de atașament sau de conexiune psihologică, nevoia de explorare sau libertatea de a descoperi lumea, nevoia de identitate sau permisiunea de a fi noi înșine, nevoia de competență sau impact asupra vieții și nevoia de socializare sau legăturile de prietenie (cele mai importante cinci categorii de nevoi ale ființei umane) a vorbit, luni seară, Gáspár György:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

FOTO: John-Mark Smith / Unsplash