Mai mulți parlamentari PSD propun modificarea Legii referendumului

Deputatul PSD Eugen Nicolicea vrea ca președintele să nu mai poată iniția referendumuri care conțin texte care țin exclusiv de competența exclusivă a Parlamentului.

Parlamentarul invocă anumite decizii ale Curții Constituționale dar și ale Comisiei de Veneția.

Eugen Nicolicea a redactat un proiect de lege în acest sens – pe care încă nu l-a depus în Parlament.

Aceasta este o recomandarea Comisiei de la Veneția, care spune că un referendum nu poate fi organizat dacă textul supus referendumului ține exclusiv de competența Parlamentului. Când întrebi poporul vrei să știi ce spune poporul. Nu ce spune Parlamentul. Dacă întrebi Parlamentul îți răspunde printr-o moțiune, printr-o hotărâre.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Totuși, inițiativa deputatului vine la scurt timp după ce președintele a anunțat că vrea să organizeze un referendum pe tema corupției.

Dacă proiectul său va fi adoptat, mai poate președintele atrage atenția, prin referendum, asupra unor modificări controversate ale Codului Penal, spre exemplu?

Deputatul Eugen Nicolicea a răspuns că nu se poate acest lucru, având în vedere că există o decizie a Curții Constituționale care spune că președintele nu poate iniția un referendum legislativ.

Pe de altă parte – spune deputatul PSD, Eugen Nicolicea – tema corupției a devenit o problemă internațională, ținând cont că am ratificat convenția de la New York cu privire la lupta împotriva corupției. În momentul în care am făcut o lege care respectă o convenție internațională, cam cum ar trebui să sune o întrebare, ca să nu contrazică această convenție internațională?

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Președintele Klaus Iohannis anunța recent că ”o va lăsa mai încet”, dar nu renunță la ideea de a organiza un referendum pe tema corupției.

O decizie de acest fel ar reprezenta o asigurare că PSD nu va mai încerca, din nou, să modifice Codurile Penale, în favoarea demnitarilor cercetați pentru corupție.

Cu alte cuvinte, deputaţii PSD care au propus un proiect de lege privind modificarea Legii referendumului motivează o astfel de reglementare, printre altele, prin punerea în acord a legii cu deciziile CCR.

Iniţiatori propunerii legislative sunt deputaţii PSD Eugen Nicolicea, Oana Florea, Alexandru Bălănescu şi Iulian Iacomi.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS