Confidenţialitate

PSD: Prețul energiei ar putea fi reglementat de la 1 aprilie | AUDIO

Prețul energiei ar putea fi reglementat de la 1 aprilie, atunci când expiră actuala schemă de sprijin. Este propunerea președintelui PSD, Marcel Ciolacu. Măsura trebuie să fie discutată în coaliție.

„Ne-am luat două luni, întreaga Coaliție – în principal Guvernul și ministrul Energiei – să venim de la 1 aprilie. Rămân la părerea personală că prețul de la 1 aprilie va trebui reglementat”, a spus Marcel Ciolacu.

Întrebat dacă de la 1 aprilie vom putea vedea o reîntoarcere la piața reglementată, Marcel Ciolacu a spus că: „Pe o perioadă de 6 luni, legea ne lasă să facem acest lucru. Eu vorbesc despre o lege care ne dă dreptul – nu mie, ci Guvernului României și românilor – să intervină în situații de criză. De aceea avem și Guvern, dar și legi”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

O altă măsură propusă de social-democrați ar fi și scăderea TVA-ului pentru energia electrică și gazele naturale

Această măsură nu va ajuta foarte mult, este de părere jurnalistul Mihai Nicuț, de la energia.ro.

„Gândiți-vă la baza de la care se aplică acest TVA, deci sumele sunt efectiv foarte, foarte mari, iar reducerea TVA-ului la fel. Scade puțin povara, însă în niciun caz nu putem vorbi despre o diminuare semnificativă a efortului de plată. Trebuie – și văd că și Guvernul speră, dar se pare că este destul de în van sau e mai mult un fel de wishful thinking – ca aceste prețuri la energie și gaze în piață, de unde furnizorii cumpără, să scadă pentru a vedea adevărata relaxare în plata acestor facturi”, a explicat Mihai Nicuț.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Între timp, Guvernul promite că până la finalul acestei săptămâni va publica proiectul privind modificările aduse actualei scheme de sprijin. Printre acestea se află următoarea: de la 1 februarie – compensarea se va aplica și pentru un consum mai mare de energie electrică și gaze naturale.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Citește și: Companiile din energie au fost de acord cu măsurile guvernanților, inclusiv compensarea pentru un consum mai mare | AUDIO