Confidenţialitate

PSD, PNL și UDMR au prima ședință a coaliției, de la instalarea noului Guvern | AUDIO

PSD, PNL și UDMR au programată astăzi prima ședință a coaliției de la instalarea noului Guvern. Liderii celor trei partide trebuie să finalizeze numirile din eșaloanele inferioare, precum secretari de stat și șefi de agenții. Vor fi discuții însă și în ceea ce privește restricțiile de sărbători, dar și bugetul pe anul viitor.

Sunt 84 de funcții de secretar de stat și 42 de prefect pe care PSD, PNL și UDMR trebuie să le împartă. O înțelegere de principiu a fost făcută în timpul negocierilor. Potrivit acesteia, social-democrații vor avea 42 de secretari de stat și 21 de prefecți, liberalii – 34 de secretari de stat și 17 prefecți, iar maghiarii de las UDMR – 8 secretari de stat și 4 prefecți.

O controversă a apărut însă în ceea ce privește secretarul general al Guvernului, funcție care urmează să fie ocupată de PSD. Social-democrații au anunțat că îl susțin pentru această poziție pe Marian Neacșu, fost secretar general al PSD în vremea lui Liviu Dragnea și care a fost condamnat în 2016 la șase luni de închisoare cu suspendare pentru că și-a angajat fiica la propriul cabinet parlamentar.

Bugetul pentru anul viitor va fi un alt subiect de discuție pe agenda coaliției de guvernare. Cele trei partide vor trebui să găsească modalități de implementare a promisiunilor privind creșterile de pensii, salarii și alocații astfel încât ținta de deficit să nu fie depășită.

În ceea ce privește restricțiile, PSD, PNL și UDMR vor trebui să decidă cum vor arăta acestea mai ales de sărbători. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că nu vor fi măsuri stupide, dar o hotărâre concretă în acest sens este așteptată după o discuție a liderilor coaliției.

Sursa foto: Facebook / Marcel Ciolacu / Florin Cîțu / Kelemen Hunor

Citește și: Ionuț Stroe: Legea bugetul de stat pentru 2022 va fi trimisă în Parlament până pe 20 decembrie | AUDIO

Autor: Cristian Citre

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.