Confidenţialitate

PSD continuă să o susțină pe Rovana Plumb pentru funcţia de comisar european | AUDIO

Premierul Viorica Dăncilă şi europarlamentarii PSD o susțin în continuare, fără rezerve, pe Rovana Plumb pentru funcţia de comisar european, deşi Comisia pentru Afaceri Judiciare  a Parlamentului European a anunţat că nu-şi poate asuma un aviz pentru aceasta.

Eurodeputaţii din Comisia pentru Afaceri Judiciare – JURI – au invocat un potenţial conflict de interese.

Luni, Parlamentul European începe audierea celor nominalizaţi de statele membre în vederea acordării unor avize.

România şi Ungaria nu au deocamdată candidaţi calificaţi.

În acest moment, procedura de desemnare a Rovanei Plumb este suspendată.

Comisia pentru Afaceri Judiciare a transmis după discuţia cu Rovana Plumb de la 26 septembrie, că potențialul conflict de interese în legătură cu portofoliul de comisar pentru Transporturi provine dintr-un împrumut primit de candidată  de la o persoană fizică ce activează profesional în zona turismului,  care nu este clar cum va fi plătit,  “într-o manieră deschisă și transparentă”.

Împrumutul, de 800 de mii de lei, a ajuns la PSD, în campania electorală pentru alegerile europarlamentare, admite europarlamentarul PSD Carmen Avram. Numai că Rovana Plumb nu a declarat acest împrumut în declaraţia depusă la Bruxelles.

Carmen Avram spune că nu ştie de ce Rovana Plumb nu a declarat împrumutul, dar este posibil să fi fost neînţelegeri în legătură cu  noile reguli care impun că toţi candidaţii să scrie în declaraţiile de interese dacă au luat sume care depăşesc 10.00 de euro.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

După decizia Comisiei JURI, preşedintele Parlamentului European, David Sassoli, a cerut de la membrii acesteiea să prezinte concluzii şi recomandări mai clare până luni, la prânz.

Ineditul situaţiei şi lipsa unui refuz clar au determinat PSD, în frunte cu Viorica Dăncilă, să susţină în continuare candidatura Rovanei Plumb.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Preşedintele şi Opoziţia i-au cerut ferm premierului să nominalizeze a altă persoană pentru postul de comisar european din partea României.

“Respingerea candidaturii Rovanei Plumb de către Comisia juridică a Parlamentului European reprezintă un nou eșec major al guvernării PSD, care aduce prejudicii României. Avem o nouă dovadă a incompetenței premierului Viorica Dăncilă, care a crezut că în Uniunea Europeană poți promova oameni în funcții de conducere pe baza recomandărilor de partid și a prieteniilor. I-am transmis explicit prim-ministrului încă de la începutul acestei proceduri de desemnare a comisarului european din partea României să nu o nominalizeze pe doamna Plumb, întrucât nu îndeplinește criteriile de integritate și profesionalism. Exista un risc evident ca o asemenea nominalizare să fie respinsă în Parlamentul European și premierul avea obligația să îl evite. Iată că această atenționare din partea mea a fost confirmată de votul negativ de astăzi din Comisia juridică.

Audierea în Comisia juridică a Parlamentului European este o procedură excepțională, care a fost folosită acum tocmai din cauza problemelor foarte serioase de integritate ale candidatului propus de PSD.

Îi solicit premierului Viorica Dăncilă să retragă de urgență nominalizarea doamnei Plumb pentru funcția de comisar european”, a transmis şeful statului.