Confidenţialitate

PSD caută înlocuitori pentru demisionarii din guvernul Tudose

La capătul unei şedinţe tensionate care a durat 6 ore la vârful PSD, Sevil Shhaideh şi Rovana Plumb şi-au meţinut demisiile din guvern, fiind de neînduplecat în faţa rugăminţilor făcute de colegii social-democraţi. Cele două social-democrate sunt acuzate de abuz în serviciu în scandalul trecerii insulei dunărene Belina şi a braţului Pavel din subordinea statului în cea a Consiliului Judeţean Teleorman şi ulterioara concesionare către firma TelDrum.

La rândul său, Răzvan Cuc a demisionat de la conducerea Ministerului Transporturilor, asumându-şi faptul că nu a reuşit să comunice lucruri realizate şi întârzieri din programul de guvernare, pe care le-ar fi moştenit de la predecesori.

Premierul – cel care ceruse totuşi remanierea guvernamentală – a ţinut să precizeze că apreciază activitatea Rovanei Plumb şi a lui Sevil Shhaideh. Cea din urmă ar urmă să fie păstrată în aparatul executiv.

În fața jurnaliștilor, Mihai Tudose a adăugat că nu a fost vreun război intern, stabilitatea guvernării fiind singurul câştig.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a admis că partidul a trecut printr-o cumpănă şi că a comunicat prost cu premierul în această perioadă.

O nouă şedinţă a conducerii PSD este programată astăzi, urmând să fie făcute nominalizări pentru posturile rămase vacante.

Este deocamdată neclară situaţia lui Viorel Ilie – ministru ALDE responsabil pentru relaţia guvernului cu parlamentul – acuzat că a trucat un concurs pentru posturi de funcţionar. Liderul formațiunii, Călin Popescu-Tăriceanu, spunea joi că nu acceptă ca remanierea unui guvern să fie făcută de anchetele anticorupţie.

Şeful statului a insistat că un guvern trebuie să fie format din persoane care nu au niciun fel de probleme. Klaus Iohnnis a mărturisit, la Craiova, că o eventuală debarcare a premierului ar fi ridicat semne de întrebare despre capacitatea PSD de a guverna.

Din tabăra opoziţiei, USR aşteptă de la preşedinte să accepte doar miniştri integri şi competenţi.