Confidenţialitate

PSD: Banii din bugetul pe 2021 ajung doar pentru 9 luni | VIDEO

Opoziția social-democrată critică proiectul de buget, lansat de guvernul de coaliție în dezbatere publică.

“Concluzia este una dramatică: banii din acest buget ajung doar pentru 9 luni. Veniturile sunt supraestimate cu cel puţin 0,5% din PIB, iar cheltuielile sunt subestimate cu minimum 0,4% din PIB. Drama este că Guvernului nici nu-i pasă să aducă vreun ban în plus la venituri. Dacă vă uitaţi cu atenţie veţi vedea că în 2022 şi în 2023 veniturile ca pondere în PIB scad şi atunci este normal că, dacă nu-ţi propui să aduci venituri, orice cheltuială să ţi se pară un pericol. (…) Vom veni cu amendamente la bugetul de stat, la lege, pentru a arăta că într-adevăr PSD are o altă viziune şi lucrurile pot fi făcute altfel în această ţară. (…) Nu avem o strategie de a bloca bugetul de stat”, a declarat, duminică, senatorul Radu Oprea.

“În Fondul de rezervă al Guvernului iar au prevăzut sume mari pentru că acolo este puşculiţa de partid, ne-a obişnuit lucrul acesta în campania electorală, şi în acţiuni generale la Ministerul Finanţelor Publice de asemenea sunt sume care pot fi luate şi repartizate”, a adăugat social-democratul.

Potrivit lui, Educaţia va beneficia de cea mai mică alocare din 1995 până în prezent prin proiectul de buget.

În ceea ce priveşte alocările pentru Sănătate în proiectul de buget, Radu Oprea a invocat o scădere a creditelor bugetare atât la Ministerul Sănătăţii, cât şi la CNAS.

“Situaţia este de noaptea minţii. Deşi se estimează contribuţii din asigurări mai mari cu 3 miliarde, ministerul primeşte mai puţin ca anul trecut cu 0,4 miliarde de lei, iar CNAS cu 2,2 miliarde de lei. Cîţu minte că dă bani în plus, dar de fapt taie bugetul Sănătăţii în pandemie şi pune în pericol viaţa a sute de mii de pacienţi”, a atras atenţia senatorul.

“Nu regăsim în buget niciun eurocent din cele 80 de miliarde de euro promise de toţi liderii Dreptei, în frunte cu preşedintele Iohannis. La capitolul sume primite de la UE la investiţii sunt doar banii din exerciţiul financiar trecut 2014 – 2020 şi acestea sunt supraestimate masiv cu 14 miliarde de lei. O minciună îngrozitoare care arată că actuala putere nu contează pe vreun euro din proiectele Planului de Redresare şi Rezilienţă”, a ținut să precizeze parlamentarul PSD, care a adăugat că “în strategia fiscal-bugetară Guvernul recunoaşte că România va rămâne în criză până cel puţin în anul 2023”.

“Cîţu a minţit grosolan (…) Adevărul este că ne aflăm în prăpastie”, consideră Radu Oprea, care a evidenţiat existenţa unei “scheme cu dedicaţie”, arătând că doar 500 de companii “prietene” ale guvernării vor primi finanţări.

Opoziția avertizează că Guvernul va introduce taxe noi.

“În strategia fiscal-bugetară găsim o primă surpriză neplăcută pentru români: accizele cresc de la 1 aprilie. Nu e o păcăleală. Găsim şi alte formule: taxarea activităţilor care conduc la externalităţi negative, deci ne aşteptăm la apariţia unor noi taxe, probabil în sectorul energetic, fiindcă se vorbeşte de activităţi poluante”, a afirmat Radu Oprea, care a mai arătat că nu există sume în bugetul pentru 2021 pentru acordarea de subvenţii consumatorilor vulnerabili.